Kiberkockázatok az egyre okosabb autóknál

Kapcsolódó cikkek

Kiberkockázatok az egyre okosabb autóknál

Kiberkockázatok az egyre okosabb autóknál

autó

2 perc

Az intelligens járművek fokozatosan a mindennapjaink részévé válnak. A kockázatokkal kapcsolatban jogos a kérdés, hogy vajon mennyire vannak kitéve ezek a gépkocsik az internetes támadásoknak.

Kiberbiztonsági kutatók már élesben bizonyították, hogy vezeték nélküli módon is hozzá lehet férni az önvezető gépkocsik rendszeréhez és át lehet venni – akár a fékezés, a gyorsítás vagy a kormányzás – feletti irányítást. A Bluetooth, a Wi-Fi, az abroncsnyomás-érzékelők, az információs és kommunikációs egységek, esetleg a navigációs rendszerek mindegyike potenciális belépési pontot jelenthet a hackerek számára.

Ezzel párhuzamosan az autóipari szereplők is egyre nagyobb mértékben fejlesztik az okosautók védelmi rendszereit. Az előrelépések egyike, hogy a brit kormány újonnan kiadott irányelvei is prioritásnak tekintik a kiberbiztonság megteremtését. A fentiek ellenére a Rapid7 közlekedésbiztonsági kutatási igazgatója, Craig Smith úgy véli, az autonóm gépjárművek valójában kevésbé érzékenyek a távolról történő feltörésre, mint az emberek által vezetettek.

Kockázatok az okosautóktól az önvezető járművekig

A mai világhálóra kapcsolódó intelligens autókban is található már néhány hétköznapinak számító beépített szenzor. Ilyen például a parkolást segítő érzékelő, amely jeleket küld, amikor egy tárgyat észlel a közelben, mire a jármű megáll. A teljesen önvezető autók viszont számos különféle érzékelőt használnak az utak, a külső körülmények és objektumok felméréséhez, ami a manipulációt is jócskán megnehezíti. Az egyik szenzor képes „felülbírálni” a másikat, ha úgy ítéli meg, hogy az nem megfelelően méri fel az adott veszélyt, így a gépkocsi rendszerei feletti külső irányítás is állítólag nehezebben vehető át.

Természetesen, mint minden jelentősebb innovációnál, úgy ezen a területen is óhatatlanul adódnak kudarcok és megoldásra váró fejlesztési hiányosságok. A biztonsági hibák azonosítása rengeteg időt és pénzt emészt fel, amit a kutatók a járművek „szétszedésével” és tesztelésével végeznek el, ehhez pedig egyre fejlettebb és hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésre.

Mindazonáltal a legfontosabb az iparágon belüli együttműködés az összes okos, illetve autonóm járműre érvényes sztenderd biztonsági szint kialakítása érdekében. Nem könnyű a feladat, de hogyha sikerül, akkor az hosszú távon sokat tehet az önvezető gépjárművek elterjedéséért – összegezte a FleetNews.