Kiberbiztonsági besorolás bevezetésére lenne szükség

Kapcsolódó cikkek

Kiberbiztonsági besorolás bevezetésére lenne szükség

Kiberbiztonsági besorolás bevezetésére lenne szükség

biztonság

2 perc

Az észak-karolinai Durham rendőrfőnöke szerint a háztartási gépek energiahatékonysági besorolásaihoz hasonló biztonsági értékelést kellene bevezetni.

Mike Barton javaslata arra irányul, hogy az internethez kapcsolódni képes otthoni készülékek, mint például a tévék, hűtők vagy éppen fagyasztók vásárlásakor a vevők az energiahatékonyság mellett a készülék kiberbiztonsági paramétereit is számításba vehessék. 

Félelmetesen sok a kockázatos IoT-eszköz

A Dolgok Internetének (IoT) korszakában még a korábban „buta” készülékek is képessé válnak online kapcsolatra, digitális feladatokat végezhetnek vagy automatizálhatók. A nyilvánosságra hozott terv része annak az erőfeszítésnek, hogy a háztartásokat megvédjék a csalóktól és a hackerektől.  

Elemzők szerint 2020-ra mintegy 21 milliárd internetképes készülék lesz a világon, és a számuk és a sokféleségük komoly biztonsági kérdéseket vet fel. Arra már korábban figyelmeztettek a szakemberek, hogy az okostelefonok, órák, tévék és fitneszkütyük internetes bűnözők támadásainak lehetnek kitéve, akik személyes adatokért cserébe zsarolhatják a felhasználókat. Sőt, a bébiőrök, gyermekjátékok vagy akár a pacemakerek is sebezhetők lehetnek. 

Tekintve, hogy egy család összes otthoni készüléke általában ugyanahhoz a hálózathoz kapcsolódik, a hackereknek elég egyetlen kütyüt feltörni, hogy hozzáférjenek minden, otthoni gépeken tárolt adathoz. A rendőrfőnök szerint tehát a gyártók felelőssége, hogy kidolgozzanak egy megfelelő biztonsági minősítési rendszert.

Ahogy vásárlásnál ellenőrizzük a hűtők energiahatékonyságát, úgy kéne tudnunk, mennyire biztonságos az IoT-készülék, amelyet meg szeretnénk venni. A rendszer kidolgozása azért sem egyszerű, mert míg egy készülék energetikai paraméterei állandóak, a kibertámadásoknak való kitettsége változhat. A hackerek folyamatosan dolgoznak ki újabb módszereket, melyekkel a frissen felfedezett biztonsági réseket használhatják ki, de ugyanígy a gyártók is folyamatos frissítésekkel javíthatják ki ezeket a hibákat.

A szakember hangsúlyozta, hogy a Dolgok Internetének még csak az előszobájában járunk. Egyszerűbb most kitalálni a megoldást, mint 10 év múlva, amikor már sok tízmillió termékről beszélünk, és akkor szembesülni azzal, hogy nem tettük meg a szükséges lépéseket.

Forrás: The Guardian