Navigáció extrákkal – Így lehetne egyszerűbb a parkolás

Navigáció extrákkal – Így lehetne egyszerűbb a parkolás

Navigáció extrákkal – Így lehetne egyszerűbb a parkolás

autó

2 perc

A forgalommérésekkel foglalkozó Inrix nemrég felvásárolta a Parkme okosparkolási rendszert. Minél több adat irányítható egy felületről, annál közelebb az okosváros.

Az Inrix egy washingtoni startup, amely valós idejű forgalmi adatokkal dolgozik. Sikerüket jól mutatja, hogy olyan autógyárak számára is ők szolgáltatják az adatokat, mint például a BMW vagy a Tesla, és az olyan techóriások, mint a Samsung vagy a Google is tőlük szerzik be a méréseket. Ezek a referenciák is jelzik, hogy nem egy szimpla vállalati felvásárlásról van szó. 

A Google Térkép népszerűsége megkérdőjelezhetetlen a mobil navigáció területén, és az utóbbi idők egyik legnagyobb fejlesztése a valós idejű forgalmi információk bevezetése volt. (Meg kell azonban jegyezni, hogy ezeket az adatokat a vállalat már nem az Inrixen, hanem a felvásárolt Waze-n keresztül szerzi.)

Az útvonaltervekben tehát már nemcsak a normál közlekedés alapján kiszámított időtartamot láthatja ma már a felhasználó, hanem az aktuális forgalmi viszonyokat is hozzászámolja a rendszer.

Parkolás még indulás előtt

A nem is olyan távoli jövő, az okosparkolási rendszer teljes integrálása a mindennapi mobil navigációba. Nem elég, hogy az autósok egyre pontosabban megtudhatják, mikor kell időben elindulniuk, hanem előre parkolóhelyet foglalhatnak a célállomásához legközelebbi ponton. Ezzel megszűnhet a pakolóhelyek után való időrabló és környezetszennyező vadászat, és egyetlen percet sem kell fölöslegesen körözni az autóval, hogy megállhassanak.

Sok kicsi sokra megy

Persze, ez nem egy azonnali fejlesztés lesz, de az ilyen kisebb felvásárlások is jól előrevetítik a városok okosabbá válásának folyamatát. Rengeteg különálló, startupokon alapuló rendszer létezik már, amelyek sokat spórolhatnak az önkormányzatoknak és a  városlakóknak is. Ha ezek azonban különálló platformokon működnek, akkor elaprózódnak az előnyök. 

Sofőrkímélő parkolás a jövő városában

Hiába spórolhatnak az autósok a telefonos parkolóhely-kereséssel, ha ehhez külön alkalmazást kell megnyitniuk. A felhasználói hajlandóság akkor növekedhetne jelentősen, ha a parkolási funkció is beépülne a hétköznapokban használt térképalkalmazásokba.

A jövőben valószínűleg még sok hasonló felvásárlást láthatunk majd, és az élesedő piaci verseny pedig jótékonyan hathat a városok "felokosítására".

Forrás: Techcrunch