Zöld utat adott Kalifornia a Cruise robotaxik tesztelésére

Kapcsolódó cikkek

Zöld utat adott Kalifornia a Cruise robotaxik tesztelésére

Zöld utat adott Kalifornia a Cruise robotaxijainak tesztelésére

autó

1 perc

Az önvezető gépjárművek fejlesztésével foglalkozó társaság engedélyt kapott arra, hogy Kalifornia közútjain kapcsoljon újabb fokozatba. A vállalat közlése szerint ez azt jelenti, hogy még év vége előtt lehet majd olyan robotaxikkal találkozni, amelyekben már biztonsági sofőr sem fog ülni.

A Cruise egyébként a Waymo, a Nuro, a Zoox és az AutoX után ötödikként kapott engedélyt a autonóm gépjárművek tesztelésére a kaliforniai hatóságtól. Biztonsági vezetők jelenlétében történő teszteket jelenleg 60 vállalat végezhet az államban.

Dan Ammann, a 200 elektromos Chevy Boltból álló flottával bíró Cruise vezérigazgatója egy blogbejegyzésében hangsúlyozta: lehet ugyan, hogy a vállalat nem elsőként kapta meg ezt az engedélyt, de elsőként szándékozik tesztelni teljes mértékben önvezető, benzin és sofőr nélküli autókat San Franciscóban.

Ugyanakkor a szóvivőjük sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a biztonsági sofőr jelenlétét a tesztek alatt. Továbbá azt sem, hogy követik-e majd hagyományos gépkocsikkal az önjáró autókat. Ezeket a részleteket, valamint a pontos tesztelési helyszínt – vagyis a szoftveresen meghatározott és virtuálisan körbekerített földrajzi területet (geofence) – egyelőre nem kell nyilvánosságra hozni – tette hozzá.

Továbbá az ilyen típusú tesztelési engedélyek már eleve magukban hordozzák a saját korlátozásaikat. A Cruise esetében öt vezető nélküli kocsi tesztelése megengedett San Francisco meghatározott utcáin. A járműveket olyan utakon történő közlekedésre tervezték, amelyek sebességkorlátozása nem haladja meg a 30 mérföldet óránként. Napszakonkénti korlátozás nincs, viszont köd vagy heves esőzés idején nem lehetnek a robotaxik az utakon.

Forrás: