Intelligens tömegközlekedés Franciaországban

Intelligens tömegközlekedés Franciaországban

Intelligens tömegközlekedés Franciaországban

big data

2 perc

Belfortban egy hónapon keresztül gyűjtöttek részletes adatokat az utazási szokásokról, hogy ez alapján optimalizálhassák a rendszert.

Ahogy az okosforradalom egyre több települést meghódít, sok helyen a tömegközlekedés fejlesztése kerül majd előtérbe. Az 50 ezres lakosú francia kisváros példája igazolja, hogy nincs szükség bonyolult szenzorhálózatra vagy kamerákra, hogy tökéletesíteni lehessen a városi közlekedést.

Így lehet okosnegyed egy régi bécsi repülőtérből

A Tata Consultancy Services és a GFI Informatique együttműködésével a belforti tömegközlekedési vállalat GPS-érzékelőkkel és igazolvány-leolvasókkal szerelte fel a csaknem 100 járművet számláló buszparkját. Ezek segítségével pontosan mérhetővé vált a menetidő az egyes állomások között, valamint az utasforgalmat is részletesebben felmérhették: vizsgálták például, hogy hol szállnak legtöbben le és fel, de azt is figyelték, hogy mekkora az egyes járatok átlagos utassűrűsége.

Ezen adatok birtokában a Big Data rendszerek és mesterséges intelligencia segítségével kidolgozták azokat a költséghatékony megoldásokat, melyek a legnagyobb hasznot hozhatják. A nagyobb megterhelésű útvonalakra pluszjárműveket tudnak átterelni csúcsidőszakokban, míg az alacsonyabb kihasználtságúakon csökkenteni lehet a járatsűrűséget.

Yannick Monier, a városvezetés tömegközlekedésért felelős vezetője kiemelte, hogy hasonló megoldásokkal hatékonyabbá lehetne tenni a város vízrendszerét, áramhálózatát vagy szennyvízelvezetését is. A felmérés ugyanis olyan egyértelmű eredményekhez vezetett, melyek segítségével gyorsan megtérülő, valós megtakarításokat tudtak végrehajtani.

Hosszú távon az ilyen megoldások segíthetnek abban is, hogy a helyi önkormányzatok a fejlesztésre szánt pénzeket okosan költsék el: inkább azokba a területekbe fektessenek, ahol valóban nagy szükség van új megoldásokra, ne pedig a befektetések után próbálják meg kideríteni, vajon a kihasználtság foka igazolja-e a ráfordított összeget. 

Az intelligens városok fejlesztése ugyanis nemcsak új technológiák bevezetéséről szól, hanem a hatékony forráselosztásról is – Belfort példája pedig igazolja, hogy a Big Data segítségével mind a kettő egyszerre elérhető.

Forrás: Digital Trends