Már karnyújtásnyira vannak az okos otthonok

Már karnyújtásnyira vannak az okos otthonok

Már karnyújtásnyira vannak az okos otthonok

big data

3 perc

Az M2M-technológia valós közelbe hozza az évtizedekkel korábbi okos otthon álmát.

Az M2M jelentése: gépek közötti kommunikáció, amelynek segítségével távolról is vezérelheti a lakásban lévő eszközöket, hálózatokat, ellenőrizheti, hogy minden rendben van-e. Például amikor a munkából hazaindul, beállíthatja, hogy mire hazaér, mi lépjen működésbe.

Ellenőrizheti, hogy megfelelő-e a lakásban a hőmérséklet, évszaktól függően bekapcsolhatja a hűtés-fűtést, a világítást, de még az is lehetséges, hogy távvezérléssel a vacsorája is meleg legyen, mire megérkezik. Sőt, a kávé is pontosan abban a pillanatban készüljön el, amikor belép a lakásba.

Az okos otthon megoldásai egybeolvasztják az épület-automatizálást, a biztonságtechnikát, az energiafelhasználás optimalizálását és akár a szórakozást is.

A videóban bemutatott Fibaro intelligens rendszer szinte bármilyen otthoni elektromos eszközhöz képes kapcsolódni: nincs szükség új kábelek beépítésére, csak miniatűr kapcsolók kellenek a működtetéshez. Ezek beépíthetőek a villanykapcsolók mögé, a fűtésszabályozóba, a kapunyitóba, a sütő vezérlőjébe, behúzzák a függönyöket, szabályozzák a hőmérsékletet, vagy épp a hazaérkezéskor kinyitják a kaput. A program lelke a központi egység, amely távolról mobil eszközökről is irányítható.

A rendszerhez többi között csatlakoztatható mozgásérzékelős kamera, tévé vagy autó is.