A járásunkat is megfigyelhetik a viselhető eszközök

A járásunkat is megfigyelhetik a viselhető eszközök

A járásunkat is megfigyelhetik a viselhető eszközök

biztonság

2 perc

Egy ausztrál kutatócsoport a biometrikus azonosításban rejlő lehetőségeket próbálja meg még jobban kiaknázni. Szerintük az egyes emberek mozgása lehet annyira egyedi, mint az ujjlenyomatuk.

Az ausztrál szövetségi kormány tudományos kutatásért felelős intézménye, a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) új módszert fejlesztett ki, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a viselhető kiegészítők növeljék az okoseszközök biztonságát. A fejlesztés lényege, hogy a testen viselt eszköz folyamatosan nyomon követi tulajdonosának mozgását, és érzékeli, hogyha eltérést tapasztal annak járásában.

Online banki ügyintézés: kell-e a biometrikus azonosítás?

A csapat kitalált egy eljárást is, ami a készülék viselőjének kézmozgásából nyert energiát visszatölti, így minden használattal nő a készülék elemének élettartama. A megoldásért felelős Data 61 fejlesztői úgy fogalmaznak, ezzel a módszerrel „két legyet ütnek egy csapásra”. Egyrészt a mozgásból származó energia segítségével árammal látják el a készüléket, miközben a tulajdonos identitását is képesek ellenőrizni.

Az elkészült prototípussal végzett kezdeti vizsgálatok eredményei biztatóak, a szerkezet a mérések szerint 95 százalékos biztonsággal azonosította be viselőjét, miközben energiaszükséglete 78 százalékkal csökkent.

Van még hová fejlődni

A biztonságon természetesen van még mit javítani, 100 emberből 13 ugyanis át tudta verni a rendszert – vagyis egyelőre kevésbé megbízható a program, mint az ujjlenyomaton vagy pulzuson alapuló rendszerek. Ráadásul kérdéses, hogy miként lehetne pontosabbá tenni a mérést, hiszen hiába viszonylag egyéni, hogy mozgunk járás közben, nem mindegy, hogy csak sétálunk, zsebre tett kézzel gyalogolunk, esetleg a fülünkhöz tartjuk a telefonunkat, ezek ugyanis mind megzavarhatják az azonosítást. Ennél valószínűleg megbízhatóbb lesz a csapat másik ötlete, ami a minden emberre jellemző, egyedi légzési mintázatot venné figyelembe.

Forrás: ReadWrite