Lassan süllyesztőbe kerülhet a jelszavas védelem

Kapcsolódó cikkek

Lassan süllyesztőbe kerülhet a jelszavas védelem

Lassan süllyesztőbe kerülhet a jelszavas védelem

biztonság

2 perc

A brit felhasználók több mint fele inkább a biometrikus ellenőrzést részesítené előnyben a tradicionális azonosítási módszerekkel szemben, amikor bejelentkezik bankjának online felületére.

Az Equifax felmérése szerint a válaszadók 56 százaléka választaná inkább az innovatívabb azonosítási eljárásokat a szabadon választott jelszavakkal szemben, hogy nagyobb biztonságban tudja személyes adatait. 

Biometrikus bankkártyát tesztel a Mastercard

A kutatásban résztvevők körülbelül harmada az ujjlenyomat-azonosítást tartja a legmegbízhatóbb módszernek, 31 százalékuk az írisz szkenner mellett tette le a voksát. A fogyasztók elenyésző része – mindössze 7 és 3 százalékuk – szavazott az arc-, és hangfelismerésre.

A YouGov által levezényelt felmérésben a mintegy kétezer válaszadónak mindössze 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte a jelszóval lehet a legjobban megóvni a személyes adatai biztonságát, míg csupán 13 százalékuk szavazott az emlékeztető kérdésekre. 

A nyilvánvaló preferencia ellenére a folyószámlával rendelkező válaszadóknak körülbelül kétharmada – 64 százaléka – jelenleg képtelen rá, hogy igénybe vegye az ujjlenyomat-alapú azonosítást pénzügyei intézésénél, és ez az arány a hangfelismerés esetében még magasabb, 68 százalékos. 

„A felhasználók már egyre kevésbé bíznak a jelszavak nyújtotta védelemben” – hívta fel a figyelmet az Equifax visszaéléseket kutató csoportvezetője. „A fogyasztók nyitottá váltak a korszerűbb technológiákra, és azt várják a modern megoldásoktól, hogy az eddiginél jóval biztonságosabb módon és egyszerűbben férjenek hozzá pénzügyi számláikhoz” – hangsúlyozta John Marsden. 

Számos ügyfél számára az első lépés ezen az úton a mobilbankolás igénybe vétele, és ahogyan ez a technológia is egyre fejlődik, a bankoknak és a pénzügyi szolgáltatóknak egyensúlyba kell hozniuk a biometrikus biztonsági megoldások iránti keresletet és a technológiák elérhetővé tételét. „Mi abban hiszünk, hogy a több komponensből álló, a biometrikus azonosítást és a készülékek felismerését ötvöző megoldások garantálják leginkább a biztonságot, valamint a fogyasztók elégedettségét” – foglalta össze a szakember. 

Forrás: NFC World+