FinTech: mi a következő lépés a bankok számára?

Kapcsolódó cikkek

FinTech: mi a következő lépés a bankok számára?

FinTech: mi a következő lépés a bankok számára?

pénzügy

2 perc

A pénzügyi technológiai (FinTech) fejlesztések a pénzintézetek működésében is komoly változásokat idézhetnek elő.

A PwC felmérésében arra kérte a bankokat, hogy rangsoroljanak négy kialakulóban lévő üzleti modellt. A válaszok alapján a pénzintézetek fele arra törekszik, hogy a pénzforgalomhoz kötődő különböző rendszereket és folyamatokat összefogó szolgáltatóvá, úgynevezett platform-aggregátorrá váljon.

Ez olyan nyílt platform létrehozását feltételezi, amely lehetővé teszi, hogy a partnerek fejlesztéseiket a bank kínálatába integrálják, illetve a bank szabványos hozzáférésének (API) és adatainak felhasználásával új termékeket és szolgáltatásokat hozzanak létre. 

GDPR és PSD2: erre készüljenek a cégek

„Azok a pénzintézetek, amelyek képesek ezt megvalósítani, jelentősen erősíthetik piaci pozíciójukat. Reálisan azonban csak néhány nagybanktól várható, hogy valóban hatékony partner-ökoszisztémát épít ki. Úgy véljük, hogy amíg nem alakul ki egy közös európai API-szabvány, kevés harmadik fél lesz hajlandó több bankhoz csatlakozni. Egyértelmű, hogy a nyílt bankolásra való áttérés során a pénzintézeteknek szigorú, a piaci pozíciójukra és versenyelőnyeikre is kiterjedő önértékelést kell végezniük” – hangsúlyozza Nagy Ádám Gusztáv, a PwC Magyarország technológiai tanácsadásért felelős menedzsere.

A jelentés részeként a tanácsadócég számos, a PSD2 irányelv hatékony és eredményes bevezetése érdekében követendő lépést határozott meg. A felmérés talán legfontosabb megállapítása az, hogy a bankoknak be kell vonniuk felső vezetésüket a nyílt bankolásra adott stratégiai válasz kidolgozásába.

Jelenleg a stratégiai megfontolások gyakran csak az IT és az üzemeltetési részlegek PSD2-megfelelési projektjeinek melléktermékeként merülnek fel. Az irányelv messzemenő hatását tekintve az ilyen hozzáállást tanúsító bankok elmulasztják a lehetőséget, hogy a nyílt bankolás új világában jelentős szerephez jussanak.

A PSD2-ről

A pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló módosított direktíva (PSD2) elfogadása megnyitja az utat a nyílt bankolás felé, azáltal, hogy szabványosított hozzáférést biztosít az ügyféladatokhoz és a banki infrastruktúrához. Az új előírások csökkenti a harmadik fél szolgáltatók és a FinTech cégek piacra lépési korlátait és ösztönzi az új üzleti modellek kialakulását. Az Európai Unió tagországainak 2018-ig kell bevezetniük az új követelményeket, ami jelentős beruházásokat igényel.