A viták elkerülésében is segíthetnek a viselhető kütyük

A viták elkerülésében is segíthetnek a viselhető kütyük

A viták elkerülésében is segíthetnek a viselhető kütyük

egészség

3 perc

Mit szólna ahhoz, ha valahányszor veszekedésbe torkollana egy szituáció, egy okoskarpánt figyelmeztetné és rögtön alternatív viselkedésmintát is ajánlana? Egy tanulmány, amely az emberi viselkedést megjósoló modelleket vizsgálta, érdekes bepillantást enged abba, hogy milyen jövőt hoznak az okoskiegészítők.

A viselhető kütyük egyes kutatói elképzelések szerint a családi vagy éppen a munkahelyi konfliktusok során is segíthetnek. A szerkezet által használt gépi tanulás és a fiziológiai adatok elemzése alapján ugyanis figyelmeztetheti viselőjét a felfokozott érzelmi válaszreakcióra, és egyben megoldási javaslatokat is tehet. Például veszekedésnél a pulzusmérő érzékelheti a felgyorsult szívverést és jelzést adhat erről, illetve valamilyen megnyugtató üzenetet is küldhet.

A technológiai forradalom a sportban és az egészségügyben is fontos szerepet kapott, ahol mikroprocesszorok regisztrálják a különböző fiziológiai paramétereket: így a testhőmérsékletet, a szívműködést vagy akár az izzadás mértékét. Az embereket elárasztják a mérési adatok, amelyeket felhasználhatják a fejlődésük érdekében, vagy éppen összehasonlítják és megosztják azokat a különböző online platformokon. 

A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói látványos fejlődést értek el, amikor a technológiát az emberi viselkedésre vonatkozóan alkalmazták. A mostani vizsgálat során nem irányított körülmények között óránként vizsgálták az alanyok érzelmi reakcióit, hangfelvételeket készítettek a beszélgetések tartalmának és intenzitásának a mérésére, és a párhuzamosan gyűjtött biometrikus adatokkal együtt gépi tanulás segítségével értékelték a szituációkat. Hogy a dolog még életszerűbb legyen, a kutatók nem a problémát generáló helyzetekkel operáltak, hanem hagyták, hogy a viták maguktól alakuljanak ki.

Az eredmények szerint ez a módszer 86 százalékos biztonsággal jósolta meg a bekövetkező konfliktusokat. A pontosság növelésére a hanganyagokat további beszéd- és biometrikus adatok használatával prediktív algoritmusokkal is lehet vizsgálni. A kutatók célja, hogy a lehetséges konfliktusokat 5 perccel a bekövetkeztük előtt jelezni tudják.

Az összeütközés pozitív oldala

Az úttörő technológia segítségével érdekes és messzemenő következtetéseket vonhatunk le, ugyanakkor további morális kérdések is felvetődnek azzal kapcsolatban, vajon mennyire marad „emberi” a viselkedésünk, ha a konfliktusok kivesznek belőle?

Az erről megkérdezett Dr. Larry Nadig klinikai pszichológus azt állítja, hogy konfliktusok nélkül a kapcsolatok nem képesek a fejlődésre, szerinte a viták, összetűzések segítik egymás jobb megértését, összébb hoznak és a másik tiszteletére nevelnek, tehát elengedhetetlen része az emberek közti viszonynak.

A kaliforniai Media Psychology Research Center igazgatója más véleményen van. Pamela Rutledge úgy véli, hogyha a felhasználók a készülék segítségével szembesülnek a rossz beidegződésekkel és képesek azokat a kapott információk birtokában megváltoztatni, az pozitív hatást gyakorolhat a hangulatukra, a stressz-szintjükre és a viselkedésükre. 

Annak ellenére, hogy a kutatások megítélése nem egységes, az biztos, hogy a viselhető készülékek területén bekövetkező fejlődés nagyon látványos, és segítségükkel a világ lendületesen halad egy vadonatúj technológiai irányba. És ki tudja, mi jöhet még?

Forrás: ReadWrite