Androidos védelem az okosotthonoknak

Androidos védelem az okosotthonoknak

Androidos védelem az okosotthonoknak

biztonság

2 perc

Megjelent a Kaspersky Lab okosotthonokra és Dolgok Internetére szabott biztonsági megoldásának béta verziója. Az ingyenes androidos applikáció figyeli az otthoni WiFi-hálózatot, és értesíti a felhasználót a potenciális veszélyforrásokról.

Ahogy egyre népszerűbbé válik a Dolgok Internete, a kiberbűnözők is buzgón keresik, hogyan tudnának hasznot húzni ebből a növekvő trendből. Az okoskészülékek sok esetben ahelyett, hogy megkönnyítenék felhasználóik életét, egyre nagyobb biztonsági kockázatot jelentenek. 

A Gartner adatai szerint jelenleg több mint 6 milliárd IoT-készülék van használatban világszerte, és ezek jó részét már érte valamilyen kibertámadás. Tavaly például a Mirai botnet egy világméretű DDoS-támadással bénított meg számos népszerű weboldalt. A Mirai vírus segítségével a hackerek kihasználták az IoT-készülékek ismert hibáit, így megfertőztek és bábbá tettek sok százezer internetre csatlakozó készüléket.

A Kaspersky Lab kifejlesztett egy újabb megoldást az ilyen típusú veszélyek csökkentésére. Az ingyenes beta verzióval a cég arra bátorítja az felhasználókat, hogy védjék meg okosotthonaikat és osszák meg tapasztalataikat az alkalmazás teljesítményével és használhatóságával kapcsolatban. 

A megoldás automatikusan felismeri az olyan internetre csatlakozó okoskészülékeket, mint például a WiFi-routerek, az IP-kamerák, az okos TV-k, a WiFi-nyomtatók, a NAS hálózati tároló készülékek, a médiaszerverek, a játékkonzolok és ezek mellett természetesen a számítógépeket, tableteket és okostelefonokat is. Az applikáció megjegyzi ezeket és értesíti a felhasználót, amikor új vagy már ismert készülék jelenik meg a hálózaton, lehetővé téve a hozzáférés folyamatos szemmel tartását. 

A program folyamatosan keresi a készülékek biztonsági réseit: például, ha nyitott a hálózat és bárki rákapcsolódhat, az app ezeken felül értesíti a felhasználót és tanácsokat ad a megfelelő védelem kiépítéséhez.