A háztartásokban már több a digitális eszköz, mint az élőlény

Kapcsolódó cikkek

A háztartásokban már több a digitális eszköz, mint az élőlény

A háztartásokban már több a digitális eszköz, mint az élőlény

biztonság

2 perc

Manapság a modern otthonokban gyökeres változások láthatóak, ezzel együtt a háztartások „összetétele” is változik: átlagosan 6,3 csatlakoztatott készülék, 2,4 fő és 0,3 háziállat van a jövő 2.0 otthonaiban.

Jelenleg több készülék található egy lakásban, mint ember és háziállat, és ezek az eszközök egyre fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, mivel számos tevékenységre használjuk: szörfözünk az interneten, vásárlunk és videókat osztunk meg. Ez az óriási online összekapcsolódás azonban rengeteg veszélyt rejt magában, sőt a Kaspersky Cybersecurity Index szerint az emberek 39%-a továbbra sem gondoskodik a készülékeik védelméről az olyan kibertámadások ellen, mint a zsarolóvírusok, kártékony programok vagy például a pénzügyi visszaélések.

Online lett az életünk

Egy átlagos háztartásban az emberek az ébren töltött órák nagy részében folyamatosan lógnak az interneten, és minél többen szörfölnek egyszerre, annál nagyobb veszélyek leselkedhetnek rájuk a rosszindulatú programoknak vagy honlapoknak köszönhetően. A Kaspersky Lab éves kutatása szerint a felhasználók 63 százaléka aggódik az adathalász e-mailek és weblapok miatt.

A Kaspersky Internet Security és a Kaspersky Total Security szolgáltatások ugyanakkor több más adatvédelmi funkció mellett olyan adathalászat elleni technológiát tartalmaznak, amely megakadályozzák, hogy a felhasználók hamis e-mailek, weboldalak áldozataivá váljanak. Emellett a frissített URL Advisor jelzi, hogy egy link megbízható, avagy gyanús és veszélyes.
 
Az otthon, ahol a drága adatok vannak

A hamis weboldalakkal kapcsolatos félelmek mellett a felhasználókat az is aggasztja, hogy elveszíthetik a csatlakoztatott készülékeiken található privát adataikat, köztük például a fotóikat.

Ezek az adatok rendkívül fontosak számukra, amit jól mutat az is, hogy a megkérdezett internetezők 53%-a tart attól, hogy megtámadja készülékét egy olyan, a közelmúltban világszerte végig söprő WannaCry-járványhoz hasonló zsarolóvírus, amely váltságdíj ellenében vagy még akkor sem oldja fel a titkosítást a készülékeken tárolt adatokról. Ezek a kártékony zsarolóvírusok is azt erősítik, hogy az okoseszközök esetében sem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő adatbiztonsági programok fontosságát, amire a gyártóknak és a felhasználóknak is egyaránt figyelniük kellene.