Poggyász vagy bomba? Az okosbőrönd buktatói

Poggyász vagy bomba? Az okosbőrönd buktatói

Poggyász vagy bomba? Az okosbőrönd buktatói

biztonság

1 perc

Manapság minden kelendőbbnek látszik, ha hozzácsapjuk az „okos” előtagot, amivel azonban nem mindig jár együtt a praktikusság. Sőt, néha kifejezetten gondot is okozhat, például egy műszakilag jól felszerelt bőrönddel is akadhatnak problémák a reptéren.

Okostelefon, okosszemüveg, okosedzőruha, okosotthon… Lassan mindennek megszületik az internettel összekapcsolt megfelelője. Az előtag praktikusságot, funkcionalitást sugall, azt jelzi, valamivel könnyebb lesz a felhasználó élete, ha egy tárgy smart változatát választja. A sorozatos újítások azonban nem mindig válnak be: előfordul, hogy a „könnyítés” csak bonyodalmakat hoz magával.

A Dolgok Internete árnyoldala

Erre lehet példa a Bluesmart okosbőröndje is. A táska önmérő, így a tulajdonos pontosan tudja, átlépte-e a poggyásza a megengedett súlyhatárt. A bőrönd alkalmas USB-s kütyük töltésére és szuperbiztonságos is, hiszen a felhasználó telefonjával távolról is lezárhatja. Ha pedig elveszne, akkor beépített nyomkövetőjének köszönhetően könnyebben megtalálható. Emellett modern a dizájnja, könnyű és négy kerekével könnyedén is mozgatható. 

A gond ott kezdődik, hogy mindezt egy beépített akkumulátor teszi lehetővé. Nemcsak az a baj, hogy az akkumulátor elég nagy helyet foglal el, hanem az is, hogy egyrészt nehezen eltávolítható (hacsak az ember nem akarja felvágni a 400 dolláros szerzeményét). Másrészt a fejlesztést a táskán belül végigvezetett kábelekkel működtetik. Ezek a kábelek pedig könnyedén bárkit a terrorizmus gyanújába keverhetnek egy reptéren, ahogy az egy újságíróval elő is fordult

Az incidensre a Bluesmart is reagált. Közlésük szerint jelenleg körülbelül 12 ezer ember használja a bőröndöt, és a mostani szakasz abszolút tanulási fázisnak számít a cég számára. Úgy vélik, hogy a látható kábelezés nem volt a legjobb megoldás, és ideálisabb lenne, ha a vezetékek rejtettek lennének. A társaság már dolgozik az új dizájnon, amely ezt lehetővé teszi.

A kérdés persze az, hogy okos dolog-e kifejleszteni egy olyan eszközt, amelynek terveit a terroristák is könnyen ellophatják, és saját céljaikra használhatják. Lehet, hogy érdemesebb lenne az akkumulátort könnyedén kivehetővé alakítani, ahogy azt a fenti cikk írójának a chicagói reptér biztonsági szolgálata is javasolta. Vagy az is egy opció, hogy mégis a hagyományos bőrönd mellett dönt az utas.

Forrás: IoT Now