A drónos szállítást is bevetné az ausztrál egészségügy

Kapcsolódó cikkek

A drónos szállítást is bevetné az ausztrál egészségügy

A drónos szállítást is bevetné az ausztrál egészségügy

egészség

2 perc

Az Északi terület kormánya, az iMove Cooperative Research Centre és a Charles Darwin Egyetem közötti együttműködés keretében fejlesztené a légi úton biztosítható távegészségügyi szolgáltatásokat.

Az Ausztrália középső és északi területén fekvő territórium az ausztrál államszövetség harmadik legnagyobb területi egységének számít. Népessége nagyon alacsony, és jelentős részben őslakosokból áll. Ez az egészségügyi szolgáltatások biztosítása tekintetében komoly logisztikai kihívásokat jelent.

Az új projekt keretében drónokat integrálnának a jelenlegi egészségügyhöz kapcsolódó közlekedési infrastruktúra hálózatába. A repülőeszközök előnye, hogy könnyen képesek alkalmazkodni a terület nedves és száraz évszak okozta körülményeihez, és legfeljebb 250 kilométeres hatótávolsággal bírnak.

A kutatást a Charles Darwin Egyetem (CDU) részéről Hamish Campbell docens vezeti. A szakértő elmondta, a cél az idő szempontjából kritikus orvosi eszközök, gyógyszerek eljuttatása az északi terület távoli közösségeihez. Ehhez azonban a költségcsökkentési szempontokat is szem előtt kell tartaniuk.

Az iMove tájékoztatása szerint 2021 végéig 100 kilométeres repüléseket szeretnének kivitelezni, a 250 kilométeres hatótávolságot pedig 2023 júliusáig szeretnék elérni.

A cég programigazgatója, Lee-Ann Breger úgy véli, a projekt előkészítheti az utat a többi között a COVID-19 elleni, hűtést igénylő oltóanyagok távoli közösségekhez történő eljuttatása előtt. A későbbiekben pedig a szigetország más területein is alkalmaznák az új típusú légi kiszállítást.

Ausztráliában körülbelül nyolcmillió ember él az ország vidéki vagy kieső, távoli területein. Így a lakosság nagyjából egyharmada számára az életmentő orvosi ellátás biztosítása nemcsak az idővel szembeni versenyt, hanem előfordul, hogy a zord tájakkal, a hatalmas távolságokkal és a természeti elemekkel való küzdelmet is jelenti – hangsúlyozta Berger.

Gyorsabb segítség a kritikus helyzetben

Hasonló munkát végez az ausztrál székhelyű Swoop Aero. A cég az amerikai nemzetközi fejlesztési hivatalnak (USAID) az egészségügyi ellátási láncot biztosító programjában is részt vesz, valamint a brit UK Aid-del és a UNICEF-fel is együttműködik a kritikus területeken való ellátás biztosításában.

Ez a közös munka azt jelenti, hogy drónokkal juttatják el a többi között a malária és tuberkulózis elleni vakcinákat, a penicillint, a malária- és méreg elleni gyógyszereket, valamint a HIV/AIDS tesztkészleteket az orvosi központokból a távoli falvakba az afrikai Malawiban. A visszaút során pedig a repülők gyakran szállítanak tuberkulózis- és egyéb betegségek kimutatására alkalmas vérmintákat is.

Eric Peck, a Swoop Aero vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, bízik benne, hogy a szolgáltatást kiterjeszthetik Indonézia és Ausztrália további területeire is, különösen az őslakos közösségek lakta területekre.

Forrás: