A robotika előretörése az egészségügyben

Kapcsolódó cikkek

A robotika előretörése az egészségügyben

Távsebészettől az agyműtétig: a robotika előretörése az egészségügyben

egészség

1 perc

Van már olyan műtét, ahol robot segít az orvosnak, és így a betegnek is.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Ráadásul nem is akármilyen beavatkozásról van szó: agyműtétről, ahol nem kicsit fontos a pontosság és gyorsaság. A részletekről dr. Erőss Loránddal, az Országos Idegtudományi Intézet osztályvezető főorvosával, idegsebésszel Szűcs Péter beszélgetett az M2M Zóna műsorában.

Az interjúban szó volt arról, hogy az idegsebészeti robotok most vannak elterjedőben, de a fejlesztésük természetesen már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött. Erőss Loránd kiemelte, hogy három nagy robottípus működik jelenleg a világban. Az egyik, a sokak által ismert Da Vinci távsebészeti robot, amely nagyon szűk munkacsatornában való manipulációt is lehetővé tevő telerobotikus rendszer.

„A másik lehetőség a sebész felügyelte robottechnológia, amikor beprogramozzák előre, hogy mi a feladat, és a szakember felügyeli a folyamatot. A harmadik típus, amelyet mi használunk, az a robot-asszisztált sebészet, amikor bizonyos műtési szakaszokat vesz át a robot. Ezeket az orvosok felügyelik, és bizonyos lépéseket pedig a sebész maga végez el” – sorolta az idegsebész.

A műsor apropóját az adta, hogy a tavasz folyamán először végeztek Magyarországon agyműtétet egy ROSA nevű, csúcskategóriás robot segítségével. A beavatkozás a kelet-közép-európai régióban is egyedülállónak számít. A 400 kilogramm súlyú gép egy programozható, automatizált célzókészülék, amely kapcsolatot teremt a műtéti terv 3D-s agymodellje és a páciens agya között.

Hallgassa meg az interjút!