Drónok is felismerhetik a koronavírusos betegeket

Kapcsolódó cikkek

Drónok is felismerhetik a koronavírusos betegeket

Drónok is felismerhetik a koronavírusos betegeket

egészség

1 perc

A légúti és légzőszervi betegséggel – köztük az új típusú koronavírus okozta Covid-19-cel – küzdők állapotának megfigyelésére képes drónt fejlesztenek a Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA) kutatói.

A járványhelyzetben bevethető repülő eszközöket olyan érzékelővel látják el, amely távolról képes ellenőrizni az emberek testhőmérsékletét, valamint szív- és légzési ritmusát.

A gépek továbbá képesek észlelni, ha valaki köhög vagy tüsszent az irodákban, óceánjárókon, repülőtereken, idős emberek ápolására szolgáló intézményekben és minden egyéb helyen, ahol a legmagasabb a fertőzésátadás kockázata.

A projektet vezető Javaan Chahl szerint a technológiát eredetileg a háborús övezetekben és természeti katasztrófák idején való bevetésre fejlesztették ki, de most kulcsfontosságú szerepet játszhat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

„Lehet, hogy egy drón nem fogja kiszűrni az összes esetet, de hasznos eszközként fog szolgálni a betegség jelenlétének kimutatására egy adott helyen vagy közösségben” – jegyezte meg közleményében Chahl.

Az UniSA egy drónfejlesztéssel foglalkozó vállalattal kezdett együttműködésbe, hogy optimalizálja a technológiát és alkalmazhatóvá tegye azt egyebek közt a kormányok és az egészségügy számára.

Forrás: