Így lehet megjósolni a betegek lábadozási idejét

Így lehet megjósolni a betegek lábadozási idejét

Így lehet megjósolni a betegek lábadozási idejét

egészség

2 perc

Egyetemi kutatók és orvosok a Fitbit aktivitásmérőinek segítségével próbálják megbecsülni, hogy a gerincműtétet követően mennyi ideig tart a beteg felépülése.

Az amerikai Northwestern University kutatói év elején publikálták tanulmányukat, amelyben azt vizsgálták, hogy a páciensek fizikai állapotát nyomon követő aktivitásmérők révén hogyan lehet megjósolni a felépülésük időtartamát. A neves Mayo Klinika egyébként szintén közzétett már egy hasonló felmérést 2013-ban, amelyben a Fitbit készülékeivel próbálták meg előre kiszámítani, hogy szívműtét után milyen hosszú kezelésre van szükség.

Ez már nem sci-fi: új világ jöhet az orvoslásban >>A Northwestern a San Franciscó-i California, valamint a New York-i Egyetem kutatóival dolgozik együtt a kutatáson, a projektet pedig a gerinckutatásokkal foglalkozó nemzetközi szervezet – az International Spine Study Group – indította el.

A felmérés fókuszában elsősorban a degeneratív gerincbetegségekkel vagy deformitásokkal kapcsolatos műtétek állnak, mint például a gerincferdülést korrigáló operációk. Az egyetem közleménye, illetve Dr. Zachary Smith docens szerint a jövőben azt tervezik, hogy a fizikai állapot és a páciensek aktivitásának nyomon követését valamennyi gerincműtétre kiterjesztik majd.

A Fitbit aktivitásmérői

„Ez a fajta vizsgálat lehetővé teszi azt, hogy a betegek aktivitását folyamatosan, objektív módon és pontos számadatok tükrében ellenőrizzük” – fogalmazott az egyetemi adjunktus. Ez világosan mutatja azt a folyamatot, hogyan épülnek fel a páciensek egy operációt követően, és milyen ütemben nyerik vissza az erejüket. A Fitbit viselhető kiegészítőinek segítségével így azt is meg lehet jósolni, hogy a műtéten átesettek mikor lesznek ismét 50 vagy 100 százalékosan egészségesek.

Az eszközt a betegek az operációt megelőző négy hétben, valamint a műtétet követő hat hónap folyamán fogják használni. Az előzetes eredmények alapján a kutatók már el is kezdték vizsgálni, hogy miként változik meg a páciensek aktivitási szintje. „Úgy tűnik, hogy szinte valamennyi beteg átesik egy olyan négy-hat hetes perióduson, amikor lecsökken az aktivitása, és a legtöbb esetben néhány hónapba is beletelik, amíg visszanyerik a műtétet megelőző energiaszintjüket” – összegezte Dr. Zachary Smith. Ezt követően viszont az aktivitásuk olyan új szintekre emelkedhet, amelyet még nem sikerült korábban elérniük.

Okoslabdával képezze magát profi focistává >>A Fitbit eszközeit egyéb esetekben is sűrűn alkalmazzák, hogy nyomon kövessék a viselőjük fizikai állapotát. A kiegészítőket például nemrégiben arra használták, hogy figyeljék, miként változik a Super Bowl nézők szívritmusa a meccsek alatt. A nem éppen szokványos felmérés nem okozott meglepetést. A felhasználók pulzusa folyamatosan gyorsult a mérkőzés ideje alatt, és akkor érte el a csúcsot, mikor a New England védője megszerezte az előrepasszolt labdát. A szívritmus érthető módon a meccs félidejében volt a leglassabb, amikor Katy Perry énekesnő lépett színpadra.

Forrás: Mobi Health News