IoT az egészségügyben: kockázatok és mellékhatások

Kapcsolódó cikkek

IoT az egészségügyben: kockázatok és mellékhatások

IoT az egészségügyben: kockázatok és mellékhatások

egészség

2 perc

A számtalan előny mellett a biztonsági kockázatok is megkerülhetetlenek a világhálóra kapcsolt készülékekkel és az online küldött adatokkal kapcsolatban.

A Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) fokozatosan beépül minden iparágba és a hétköznapok részévé válik, példátlan kényelmet és kapcsolódási lehetőséget ígérve. Ha csak azt gondoljuk végig, hogy milyen előnyökkel járhat az aktivitásmérők által gyűjtött adatoknak, az otthonunk védelmének, az utazási élményeinknek, a hobbijainknak és életünk más szegmenseinek a számítógépek és az internet segítségével való összekapcsolása, akkor jó ötletnek tűnik élni a lehetőséggel. 

Digitális veszélyforrások

Mielőtt azonban csak az előnyöket vesszük sorra, és az alapján döntünk, érdemes azt is végiggondolni, milyen hátrányokkal járhat mindez. Amint egy eszközt az internethez vagy számítógépes szerverhez csatlakoztatnak, a rajta összegyűjtött fontos adatokhoz nem megfelelő védelem esetén akár a hackerek is hozzáférhetnek. Tehát a kiberbiztonsági kockázatokkal mindenképpen és egyre inkább számolni kell.

Néhány esetben, ez nem tűnik súlyos problémának. Nyilván kevesen esnének kétségbe, ha például valaki ellopná az okosórájáról a lépésszámláló eredményeit. De mi a helyzet az érzékenyebb információkkal, például az egészségügyi mérési eredményekkel?

Felületesen vizsgálva a digitális egészségügyet először csak az előnyök tűnnek fel. Ha viszont biztonsági szempontból vesszük górcső alá, mindjárt más a helyzet. Az IoT-alapú orvosi rendszerek a páciensek kezeléséről, tüneteiről, élettani adatairól rögzítenek információkat, sőt olyan hatalmas méretű adatbázisok létrehozását is lehetővé teszik, amelyek az összes beteg adatait, illetve orvosi feljegyzéseket is tartalmaznak.

Sokat tudó adatbázisok

Hackertámadás: van válságterve a cégének?Egyre több kórház és egészségügyi létesítmény használja a Dolgok Internetét arra, hogy a páciensek adatait rögzítse, elektronikus módon kezelje, és virtuális hálózatot hoznak létre, így egy-egy adatot akár több orvos vagy kórház is láthat. Ennek fényében felmerül a kérdés, hogy az ilyen hatalmas adatbázisok vajon tényleg feltörhetetlen, üzembiztos rendszeren alapulnak-e.

Ennél még nagyobb kockázatot jelent azoknak az IoT-eszközöknek a feltörése, amelyek a páciensek állapotát és kezelését hivatottak figyelemmel követni és irányítani. Kritikus területnek számít, ha egy olyan gépet törnek fel a hackerek, amely a beteg létfontosságú szerveiről küld információkat az orvosoknak és az ápolóknak. Az is végzetes következményekkel járhat, ha a jogosulatlan felhasználók nemcsak az adatokhoz, hanem akár közvetlenül a vezérléshez is hozzáférnek távolról, így befolyásolhatják például a gyógyszeradagolást is. 

Bár a Dolgok Internete jelentősen megkönnyíti a mindennapokat, érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen szintekre emeljük használatát. A biztonságnak kiemelkedően fontos szerepet kell kapnia, amelyet az egészségügyi ágazat szereplőinek és a fejlesztőknek is maximálisan szem előtt kell tartaniuk.

Forrás: IoT Tech News