Okoslencsével tartsa kordában a cukorbetegséget

Okoslencsével tartsa kordában a cukorbetegséget

Okoslencsével tartsa kordában a cukorbetegséget

egészség

3 perc

A Google által fejlesztett intelligens kontaktlencsék másodpercenként mérik a vércukorszintet a könnycseppekből. A diabéteszes betegeknek így nem kell egész nap az ujjukat szurkálni, és elkerülhetik a hirtelen fellépő rosszulléteket.

A gépek közötti kommunikációra épülő viselhető technológiák lassan kezdenek legalább annyira a mindennapjaink részévé válni, mint például az okostelefonok. Az intelligens készülékek segítenek az egészségesebb életmód kialakításában, sportolásra ösztönöznek, táplálkozási tippekkel szolgálnak, sőt a betegek életét is megkönnyítik. A Google fejlesztőinek kereszttüzébe most a cukorbetegek kerültek, a kutatók javában dolgoznak az intelligens kontaktlencse megalkotásán.

Cukorbetegséggel küzd? Akkor ezt is el kell olvasnia: Vegye fel a kesztyűt a mindennapi nyavalyákkal >>Az egészségtelen életmód és a folyamatos stressz miatt a diabétesz sajnos egyre elterjedtebbé válik szerte a világon, a lesújtó statisztikák szerint manapság már a népesség csaknem ötödét érinti a probléma. A betegek azonban a diéta szigorú betartásával, vércukorszintjük nyomon követésével ellenőrzés alatt tarthatják a diabéteszt, amelyhez most a Google X kutatólaboratóriuma is hozzájárul.

A szakemberek a kontaklencséket különleges szenzorokkal szerelik fel, amelyek másodpercenként mérik a vércukorszintet a könnycseppekből. A pácienseknek így nem kell napjában akár tízszer is megszurkálniuk az ujjukat, az adatokat egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül ellenőrizhetik. A fejlesztés egyáltalán nem befolyásolja a látást, hisz a beültetett chip és az érzékelők sem nagyobbak, mint a csillámszemcsék, az antenna pedig nem vastagabb, mint egy hajszál. A beépített elektronika a szem pupilláján és a szivárványhártyán kívül helyezkedik el.

A fejlesztők már elkezdték annak mérlegelését, hogy a kontaktlencsékben LED-eket helyezzenek el, amelyek riasztják a diabéteszes beteget, ha vércukorszintje aggasztóan lecsökkenne. Az intelligens fejlesztés ezáltal segíthet elkerülni a napi rosszulléteket, a diabéteszes kómát, hosszabb távon pedig a betegséghez társuló szövődményeket, a máj, a szív és az érrendszer károsodását. Bár a pácienseknek sajnos még legalább másfél évet kell várniuk arra, hogy a Google kontaktlencséi napvilágot lássanak, a viselhető technológiák nyújtotta lehetőségeket egyre több vállalat igyekszik kiaknázni.

Az okos orvosi szemüveg a bőrünk alá is be tud nézni >>Az okoslencsék nyújtotta előnyöket az amerikai Innovega startup cég is hamar felismerte, a vállalat az idei barcelonai CES szórakoztató elektronikai kiállításon és vásáron már piacképes termékkel jelent meg. A társaság a tavalyi év elején mutatta be a csúcskategóriás fejlesztés első prototípusát, speciális rendszerük egy okoslencséből és egy okosszemüvegből áll. Az iOptik lencsék jelentősen javítják a szem fókuszálási képességét, ezáltal a viselőik olyan közeli és távoli részleteket is tisztán láthatnak, amelyre korábban nem volt lehetőségük.

Google Glass: egyre okosabb és dizájnosabb >>Mindehhez extra kiegészítőként szolgál a vállalat által fejlesztett okosszemüveg, amely a közösségi média világát segít felfedezni. Az intelligens kiegészítőben lévő panel és a mikro-projektorok a Google Glass-hez hasonlóan jelenítik meg a médiatartalmakat és a különféle alkalmazásokat – arról nem beszélve, hogy az okoslencsével kombinálva még tovább javítják a látást.

A Forrester Research piackutató felmérése szerint a viselhető technológia egyre meghatározóbb szerepet játszik majd az életünkben. A vállalatoknak ezért már most el kell gondolkodniuk azon, hogyan emelhetik új szintre cégük működését az intelligens fejlesztéseknek köszönhetően. Az okosórák, okosszemüvegek, és az innovatív kontaktlencsék, kesztyűk vagy éppen parókák térhódítása ugyanis feltartóztathatatlanná vált, bár számos újítás csupán évek múlva lát napvilágot és ölt végleges formát.