Okosan is mérsékelheti az otthoni energiapazarlást

Kapcsolódó cikkek

Okosan is mérsékelheti az otthoni energiapazarlást

Okosan is mérsékelheti az otthoni energiapazarlást

energia

2 perc

A különféle IoT-megoldásokkal nemcsak a környezet, de a pénztárca is kímélhető.

Sokan ismerik a hagyományos otthoni „trükköket” a közüzemi számlák csökkentése érdekében, például lekapcsolják a lámpát, amikor kimennek egy-egy helyiségből, hagyományos helyett LED izzókat használnak, vagy elzárják a csapot fogmosás közben. A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már ennél jóval többet lehet tenni, és az otthon „felokosításával” még tudatosabb fogyasztóvá lehet válhatnak az emberek. Íme, néhány energiaspóroló smart home megoldás.

GaugeIT

Bár sokan szinte kiapadhatatlannak vélik a vízforrásokat, a világ számos országában – például Afrikában – napi szintű problémát jelent az ivóvíz biztosítása, máshol pedig a túlzott fogyasztás jelent problémát és felesleges pluszköltséget.

Ezt szeretné megakadályozni egy dél-afrikai vállalat a GaugeIT elnevezésű vízgazdálkodási rendszerével, amellyel a felhasználó folyamatosan monitorozhatja saját fogyasztását, a kapcsolódó okostelefonos alkalmazásban ugyanis bármikor hozzáférhet a vonatkozó adatokhoz.

A felhasználó akár óránként leolvashatja vízmérője adatait, illetve a napi vagy havi fogyasztását. Ráadásul figyelmeztetést kaphat az esetleges szivárgásokról vagy hibákról is. Így azonnal láthatja, ha gond van, nem beszélve arról, hogy ezzel akár jelentős összegeket is megtakaríthat.

MyAir

A hőség közeledtével a légkondik energiapazarlása is még inkább előtérbe kerül. A hagyományos klímaberendezések beszereltetése és üzemeltetése jelentős összegeket emészthet fel, nem beszélve arról, hogy a felhasználó nem tudja távolról irányítani ezeket a készülékeket.

A MyAir okostelefonon vagy tableten használható klímatechnikai applikációval viszont a fogyasztó saját „ütemtervéhez” és költségvetéséhez igazodva, távolról is vezérelheti a berendezést.

A készlet részeként telepítendő szenzorok például képesek érzékelni, ha az adott helyiség már legalább 10 perce üres és ilyenkor – a hőmérsékleten 1 Celsius-fokot emelve – automatikusan alacsonyabbra állítják a fogyasztást, ezzel csökkentve a felesleges hűtést. 20 perc után 2 fokkal állítják feljebb a hőmérsékletet, így még tovább mérséklik a szükségtelen levegőkeringetést.

A fejlesztők szerint ezzel a rendszerrel akár 20%-kal is csökkenthető az áramfogyasztás.

Forrás: