A szabványok ereje

A szabványok ereje

A szabványok ereje

gyártás

2 perc

A Dolgok Internete ígérete szerint a hűtőszekrénytől és a mosógéptől kezdve a villanykörtén és a mikrohullámú sütőn át a gépjárművekig minden hétköznapi eszköz okossá tehető, így képesek lesznek „társalogni” egymással.

És akkor még nem esett szó az intelligens városokról, melyeknek köszönhetően egyebek közt a mobilalkalmazások használatával emelik majd az életszínvonalat. Az már persze más kérdés, hogy mindennek hatására ellustulnak-e majd az emberek.

Ami biztos, hogy ma már számtalan cég kínál különféle applikációkat, melyeknek köszönhetően a felhasználó irányíthatja az adott hardvert és az ahhoz kapcsolódó platformot. Ugyanakkor szabványok még nincsenek, így az intelligens termékeket gyártó és megoldásokat alkalmazó cégek kis túlzással azt csinálnak, amit csak akarnak.

Az is tény, hogy jelenleg nincsen olyan szabályozó szervezet, amelynek feladata lenne a kapcsolódó előírások megalkotása, ugyanakkor létrejöttek csoportok, amelyek megpróbálták kezelni ezt a kérdést, sőt még szakmai szervezetek, mint például az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, eredetileg villamosmérnököket egyesítő nemzetközi szervezet) is összeállított egy IoT-szabványokat tartalmazó listát.

Habár mostanában egyre nagyobb az egyetértés a cégek között abban is, hogy valamilyen szövetséget kellene létrehozni ezen célból, és hogy egységes sztenderdekre és technológiákra lenne szükség, még mindig vannak, akik nem értenek egyet ezzel, így nincs még olyan kezdeményezés, amely minden gyártót maga mellé tudott volna állítani.

Miért jelent problémát mindez?

Egységes szabványok nélkül nem lehet fennakadások nélkül használni az eszközöket egymással, további szoftverekre és illesztőprogramokra van szükség, ezek hiányában a készülékek egymással sem lesznek képesek kommunikálni, ennek pedig végső soron a felhasználó issza meg a levét.

Az Apple a HomeKit segítségével már némileg javított a helyzeten, hiszen ennek köszönhetően a cégek egységes alkalmazásprogramozási felületeket használhatnak, így a felhasználó egyetlen applikáció segítségével irányíthatja az egyébként eltérő rendszerű intelligens otthoni készülékeit, eszközeit és nem kell aggódnia szabványosítási kérdések vagy egyéb bonyodalmak miatt.

Ugyanakkor hosszabb távon azzal is számolni kell, hogy az emberek csak akkor lesznek hajlandóak megvenni valamit, ha tudják, hogy az megfelel a nemzetközi szabványoknak, és integrálható az olyan népszerű szolgáltatásokba is, mint például az IFTTT. Az egységes protokolloknak köszönhetően továbbá a gyártók is további költségeket takaríthatnak meg, így többet fektethetnek a hardver- és szoftvertámogatásba és gyártási folyamataikat is felgyorsíthatják.

Összefoglalva elmondható, hogy az egységes szabványok mind a gyártóknak, mind a fogyasztóknak csak a javára válhat, segítségükkel pedig a okosfejlesztések is a megfelelő irányba terelhetők.

Forrás: ReadWrite