Az 5G lehet a CES slágertémája

Kapcsolódó cikkek

Az 5G lehet a CES slágertémája

Az 5G lehet a CES slágertémája

gyártás

3 perc

A megbízható csúcssebességet kínáló hálózatok nemcsak a telekommunikációban hoznak újdonságot, hanem gyökeresen átalakíthatják az ipart, a mezőgazdaságot vagy akár a közlekedést is.

Januárban a tech-szektor legfontosabb képviselői mind a nevadai sivatagban találkoznak, hiszen a kaszinóiról ismert Las Vegas ad otthont az év számukra legfontosabb eseményének, a Consumer Electronics Show-nak. A szakkiállítást a Fogyasztói Technológia Szövetség (Consumer Technology Association, CTA) 1967 óta évente megrendezi, idén január 9. és 12. között.

A Cnet összegyűjtötte, hogy milyen technológiai újításokra érdemes odafigyelni az idei rendezvényen.

5G: a hálózatok új generációja

Ma már a felhasználók többsége megszokta, hogy szinte szélessávú internethez hasonló sebességeket ér el a telefonja is, amikor mobilinternetet használ: mindez a 4G-nek köszönhető. A mobilhálózatok következő, ötödik generációja (5G) azonban még nagyobb sebességeket és szélesebb körű lefedettséget biztosíthat.

Az 5G teheti még látványosabbá az IoT térhódítását

Érdemes kiemelni, hogy ezeket a szupermagas adatátviteli sebességeket az új rendszer megbízhatóan és konzisztensen képes garantálni, a mai hálózatokkal ellentétben akár beltéren is. Az 5G esetében ráadásul a mainál jóval több eszköz képes csatlakozni párhuzamosan a mobilhálózatokra. Az új generációs adatátvitel ráadásul megszüntethetné a késleltetés problémáját is: szakértők szerint az 1 miliszekundumos (mely egy szempillantásnál nagyjából 400-szor gyorsabb) válaszidő akár a távvezérelt műtéteket is lehetővé tehetné.

Az 5G jelentőségét jól mutatja, hogy Brian Kraznich, az Intel vezérigazgatója nyitóbeszédében erről is tervez beszélni, de a technológia jövőbeli szerepét részletesen taglalják majd a Nokia és az Ericsson képviselői is. Gary Shapiro, a rendezvényt szervező CTA vezérigazgatója pedig már számos alkalommal éltette az új generációs hálózatokat az idei CES-t beharangozó médiakörútján.

Még okosabb otthonok

Az Intel szerint az 5G ígérete azzal egyenlő, hogy szinte mindent az internetre lehet majd csatlakoztatni. „Nemcsak 6-7 milliárd ember fog a világhálón keresztül kommunikálni, hanem eszközök tízmilliárdjai: telefonok, lámpák, autók, épületek, háztartási berendezések” – taglalta a lehetőségeket Asha Keddy, a vállalat Dolgok Internetéért (Internet of Things, azaz IoT) felelős igazgatója.

Így a kiállítótérben ismét számos olyan eszközzel találkozhatnak majd a látogatók, melyek az otthonok internetre csatlakoztatásában segítenek. Így például megnézhetik az áramhálózattal kommunikáló okosizzókat vagy a vízhasználatot monitorozó zuhanyrózsákat, de a telemedicina részét képező egészségügyi okoseszközökből sem lesz hiány.

Hálózatra kapcsolt városok és autók

A technológia nem áll meg a bejárati ajtónál. A Qualcomm és az Ericsson a tervek szerint számos olyan berendezést mutatnak majd be, mely a városok működését teszi könnyebbé. Legyen szó akár olyan épületekről, melyek áramfogyasztásukat valós időben közlik a szolgáltatókkal, vagy csatlakoztatott kamerákról, melyek biztonságosabbá teszik a mindennapokat a lakosok számára. 

Az IoT segítségével forradalmi változásokon eshet át a gyártás és a mezőgazdaság is. Példaként említhetők szenzorokkal felszerelt esővízgyűjtők, melyek automatikusan kommunikálnak az öntözőrendszerrel, vagy olyan érzékelők, melyek folyamatosan monitorozzák a talajminőséget, és ennek megfelelően látják el tápanyaggal a növényeket.

Végül, de nem utolsó sorban ki kell emelni az önvezető autókat is. A sofőr nélküli működésre képes járművek elterjedésében rendkívül fontos szerepet játszhatnak majd az 5G hálózatok, hiszen a járművek nem képesek minden számítást a fedélzeten elvégezni, ehhez szükséges a villámgyors adatátvitel és a járművek közti valós idejű kommunikáció biztosítása.