Újabb mérföldkő: bemutatták az első hazai 5G ipari hálózatot

Kapcsolódó cikkek

Újabb mérföldkő: bemutatták az első hazai 5G ipari hálózatot

Újabb mérföldkő: bemutatták az első hazai 5G ipari hálózatot

gyártás

4 perc

A Foxconn komáromi gyárában féléves tesztidőszak után folytatódik a legújabb generációs mobilhálózatra épülő megoldások bevezetése, jelenleg már 5G priváthálózaton keresztül működik a PC tesztelés. A hálózat felhasználása a közeljövőben érkező 5G-re optimalizált hardverek és szoftverek segítségével új távlatokat nyit az ipar számára, hiszen ezekkel jóval hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb folyamatokat lehet kialakítani. A Foxconn igényeire szabott megoldásokat és az 5G infrastruktúra kiépítését az Ericsson és a Vodafone Magyarország segítségével valósították meg.

2020 október elején kezdődött meg annak a rendszernek a tesztüzeme, amely a Foxconn komáromi gyárában ma már élő 5G támogatás mellett élesben üzemel – ami egyben új mérföldkő a hazai ötödik generációs hálózat történelmében.  

„Az egész magyar hírközlési ágazat érdeke, hogy az 5G-fejlesztések minél több területen a mindennapok részeivé váljanak, hiszen az újgenerációs hálózatok a fenntarthatóságot, növekedést, hatékonyságot szolgálják. A hatékonyabb megoldások pedig energiát, időt, erőforrásokat szabadítanak fel, így minden új megoldás teret ad a további fejlesztéseknek is. Itt Komáromban ez szó szerint valósul meg: a tesztelő teremben eltűnik a több ezer méteres kábelrengeteg, ez pedig helyet szabadít fel az újabb kreatív megoldásoknak, a rugalmasságnak, a változásnak. Bízom benne, hogy a Komáromban elsők között megvalósuló privát hálózatnak minél hamarabb több hasonló, színvonalas 5G-s társa lesz országszerte” – mondta el Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgató-helyettese.

A 2019 nyarán megkötött partneri megállapodásban a fejlesztéshez szükséges hálózati eszközöket az Ericsson biztosította, míg az eszközök közötti kommunikációhoz szükséges 5G kapcsolat a Vodafone Magyarország hálózatán jött létre. A sikeren felbuzdulva, a felek elkötelezettek a jövőbeli közös munka iránt, amely további lendületet adhat Magyarországon az újgenerációs hálózat ipari fejlődésének.

„A Foxconn-nál hiszünk benne, hogy az 5G a jövő technológiája, egy platform, melynek alapjain teljesen új, innovatív gyártási megoldások látnak majd napvilágot. Lehetővé válik kábel nélküli, ’wireless’ gyárak kialakítása, az épületek sosem látott hatékonyságú kihasználása, a kapacitások eddig nem ismert mértékű rugalmassága. Bár a kliensoldali eszközök szűkös kínálata miatt az 5G ipari felhasználása még gyerekcipőben jár, vannak területek, ahol már most is gyakorlati hasznát látjuk. Cégünk esetében ilyenek a helyhez nem kötött, 5G alapon működő tesztkocsik, melyeken a frissen gyártott PC-k csomagolás előtti tesztelése zajlik. Az 5G hálózaton alapuló wireless megoldás nagyban megnövelte a tesztelés rugalmasságát, optimalizálva az idő- és helykihasználást” – tette hozzá Tálos Péter, a Foxconn alelnöke.

A magánhálózat legnagyobb előnyeit az információbiztonság, az ipari igényeket kielégítő hálózati kapacitás, valamint annak testreszabhatósága jelenti.

A mobilszolgáltatók partnereik egyedi igényei szerint építik ki a működésükhöz szükséges hálózatot, amelyet egyedi szerződésben vállalt, szigorú paraméterekkel üzemeltetnek. A működés közben felhasznált adatok, továbbá a termelés analitikái és statisztikái minden esetben a hálózaton belül marad. Az 5G technológia segítségével biztonságosabb, adatforgalom szempontjából garantálható paraméterekkel bíró kommunikációs csatorna alakítható ki, mint a jelenleg elterjedt WiFi-alapú megoldások segítségével. Ezek a priváthálózatok rendkívül magas kapacitást és eszközkiszolgálást tesznek lehetővé, igen alacsony késleltetés mellett – ezzel kielégítve az ipar 4.0 megoldások igényeit is.

„Újgenerációs telekommunikációs szolgáltatóként mi a Vodafone-nál azon dolgozunk, hogy a digitalizációt és a technológiánkat a vállalatok szolgálatába állítsuk. Büszkék vagyunk arra, hogy több mint másfél évvel azután, hogy az 5G kereskedelmi felhasználását elsőként tettük elérhetővé Magyarországon most annak ipari felhasználásában is letehetjük az első mérföldköveket. Folyamatosan keressük azokat a termékeket és szolgáltatásokat, melyek a vállalkozások digitalizációját, ennek következtében pedig hatékonyságuk és versenyképességük növelését szolgálják. Nagy öröm számunkra, hogy a Foxconn-ban olyan partnerre leltünk, aki nyitott a technológia adta új megoldásokra és velünk együtt mer is kísérletezni – örülök, hogy a jövőben folytatódhat a megkezdett közös munka velük és az Ericssonnal – mondta Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

Az elmúlt néhány évben az Ericsson úttörő szerepet vállalt az újgenerációs technológia iparágakban történő bevezetésében. A digitalizáció és a vezeték nélküli technológia használatának igénye számos iparágban folyamatosan növekszik az üzleti folyamatok javítása és a termelékenység növelése érdekében. Nagy teljesítményű és stabil egyedi hálózatra van szükség, hogy biztosítani lehessen az iparági szereplők rugalmas gyártási és egyedi testreszabhatóságának igényét.

A privát 5G lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy kiterjesszék lehetőségeiket, dinamikusan alkalmazkodjanak a változó piaci igényekhez, és biztosítsák, hogy az üzleti folyamatok mindig optimalizáltak legyenek. Az iparágak olyan innovatív alkalmazásokat aknázhatnak ki, mint például a szenzortechnológia, az automatizált irányított járművek (AGV-k), a drónok, a nehézgépek automatizálása vagy a robotika fejlődése, amelyhez elengedhetetlen a privát 5G hálózatok megléte.

„Nagyon örülünk, hogy két ilyen innovatív partnerrel dolgozhatunk együtt, mint a Foxconn és a Vodafone, közösen elősegítve az 5G iparban történő elterjedését. Az Ericssonnál folyamatosan azon dolgozunk, hogy innovációinkkal az összekapcsolhatóság minden értékét kiaknázzuk, elősegítsük a különböző iparágak és a gazdaság fejlődését. Ez az együttműködés jól példázza a vezeték nélküli megoldásokban rejlő egyedülálló lehetőségeket, valamint az általuk nyújtott magas szintű megbízhatóságot és információ biztonságot. Büszkék vagyunk arra, hogy a Vodafone-nal közösen kialakított 5G magánhálózat segítségével a Foxconn alkalmazkodni tud a gyorsan változó piaci igényekhez, és elsők között alkalmazva a legújabb technológiát tör az innováció élére” – mondta Rádi Szabolcs, az Ericsson Magyarország kiemelt ügyfél igazgatója.

A Foxconn az ötödik generációs infrastruktúra kiépítése mellett más innovatív megoldások terén is úttörőnek számít Magyarországon, hiszen a HoloLens ipari felhasználását és 5G-s környezetbe való integrálását is számos ponton tesztelik a tesztcsarnokukban és az összeszerelő üzemben egyaránt. A megoldásnak köszönhetően a korábban időigényes szervertesztelést a kiterjesztett valósággal kiegészítve gyorsan és hatékonyan tudják végrehajtani, akár anélkül, hogy a tesztet vezető munkatársnak fizikailag érintkeznie kellene a szerverrel.

Emellett az általuk kifejlesztett virtuális tréning applikáció segítségével jóval rövidebb idő alatt tudnak betanítani bizonyos munkafolyamatokra új jelentkezőket. A rendszer ugyanis az aktuális munkafolyamathoz tartozó szöveges instrukciók kivetítése mellett a szükséges alkatrészek helyét és az összeszerelés folyamatát is mutatja virtuálisan a betanulásban részt vevő operátoroknak a HoloLens segítségével.