Határtalan lehetőségeket rejt az IoT-technológia

Határtalan lehetőségeket rejt az IoT-technológia

Határtalan lehetőségeket rejt az IoT-technológia

gyártás

2 perc

A Dolgok Internete jóval nagyobb változásokat hozhat a mindennapokban, mint azt bárki gondolná. Amikor az emberek a következő technológiai nagy dobásról beszélnek, akkor ma még el sem tudják képzelni, hová vezethetnek ezek az innovációk. Mindez nem az ő hibájuk, csupán azt jelenti, hogy a lehetőségek tárháza végtelen – véli Daniel Burrust innovációs szakértő.

Napjaink technológiai hírei főleg a Dolgok Internetéről (IoT) és az M2M-ről, vagyis a gépek közötti kommunikációról szólnak. A fejlesztések fontos elemeit jelentik a többi között a felhőszolgáltatások (cloud computing), a hálózati adatgyűjtés, a szenzorok, valamint a mobil-, a virtuális és a valós idejű kapcsolat is.

„Az innovációkat látva nem lehetetlen, hogy életünk minden színtere – legyen az egy ház, utca, kikötő vagy éppen híd – a jövőben intelligensé válik. Nagyon sokat beszéltünk már arról, hogy a gépek a gépekkel kommunikálnak, ez az M2M. A gép olyan, mint egy hangszer, mint egy eszköz, amely képes valamilyen fizikai feladat végrehajtására. Amikor arról beszélünk, hogy egy gép ’okos’, akkor ne csak szigorúan az M2M-kommunikációt nézzük, hanem fontos kiemelni a szenzorok szerepét is” – részletezte Burrus Research alapítója és vezérigazgatója.

Daniel Burrust hozzátette: az érzékelő nem egy gép, a szenzor feladata, hogy mér, értékel, adatokat gyűjt. A Dolgok Internete valójában a hálózatba kapcsolással jön létre, így az érzékelők és a gépek összekapcsolásával.

Az igazi érték, amelyet az IoT teremt a nagy mennyiségű adatgyűjtésen keresztül történő elemzés. A rengeteg információ és a milliónyi szenzor önmagában nem érne túl sokat, ha nem rendelünk mellé olyan infrastruktúrát, amely képes valós időben elemezni az információkat. Szerinte a felhőalapú alkalmazások jelentik a kulcsot az értékes adatokhoz, mivel ez teszi lehetővé, hogy az alkalmazások bármikor, bárhol elérhetőek legyenek.

A szakértő összefoglalójában megemlítette azt a tragikus, halálos kimenetelű eseményt, amikor 2007-ben Minnesotában összeomlott egy híd, mert az acéllemezek a rossz műszaki állapot miatt nem bírták el a terhelést.

„A jövőben amikor újjáépítjük a hidakat, már fel tudjuk használni az intelligens cementet, amely érzékelőkkel figyeli a problémás részeket, az erőhatásokat, a repedéseket és a kopásokat is. Ez a speciális kötőanyag már előzetesen figyelmeztetheti a karbantartókat, hogy milyen problémák állnak fent vagy alakulhatnak ki, így megelőzhetővé válnak a hasonló katasztrófák. És ezek a technológiák természetesen nem korlátozódnak csak a híd szerkezetére, az okosvárosokban számtalan más területen is hasznosíthatóak” – fejtette ki Burrust.

Forrás: Wired.com