Hódít a Dolgok Internete – Mi várható 2017-ben?

Hódít a Dolgok Internete – Mi várható 2017-ben?

Hódít a Dolgok Internete – Mi várható 2017-ben?

gyártás

3 perc

A Forrester szerint a biztonsági szempontok és az „okoskészségek” lesznek a meghatározók az Internet of Things térnyerésében.

A kutatócég 2017 és 2021 közötti időszakot vizsgáló tanulmánya szerint az IoT-alapú eszközök és alkalmazások látványos előretörése 2019-re várható, főként az ezzel foglalkozó startupoknak köszönhetően. Ennek eredményeként a termékek formatervezése, a marketing, az értékesítés és az ügyfélszolgálat területén várhatók nagyobb változások, átrendeződik a termékkínálat, és az újításoknak köszönhetően növelhető a fogyasztói elkötelezettség is. Ezzel együtt már a jövő évi várakozásaikat is közzétették, hogy szerintük mely területekre érdemes kiemelten figyelni.

Fókuszban a felhő- és perifériaalapú szolgáltatások, illetve a blockchain technológia

A cég elemzése szerint az IoT-szoftverek megoszlanak majd a hálózatok perifériáján található szenzorok, az összekötő eszközök (gateway) és a felhőalapú szolgáltatások között. Arra számítanak, hogy a Dolgok Internete egyre inkább beépül a modern mikroszolgáltatásokba, és egyben összekötő hidat is képez majd a különféle megosztott hálózatok között. Az is várható, hogy a mesterséges intelligencia és a felhőalapú gépi tanuláson alapuló szolgáltatások egyre hatékonyabban használják fel a különféle intelligens berendezésektől érkező adatokat.

A Forrester szakemberei azt is vizsgálják, hogy miként lehetne megvalósítani a megbízható pénzügyi tranzakciók végrehajtását az úgynevezett blockchain technológia segítségével. Ez egy olyan adatbázist jelent, amely egyre növekvő mennyiségű, úgynevezett adatblokkokból felépülő listát tárol.

Vezeték nélküli technológiák és a biztonság

Olyan új típusú vezeték nélküli kapcsolatok megjelenése várható, mint például a LoRaWAN, a Sigfox vagy a 3GPP kis sávszélességű változata, így több mint húszféle vezeték nélküli csatlakozási lehetőség és protokoll közül lehet majd választani. Az intelligens megoldások vélhetően további elterjedését jósolják a flottamenedzsmentben, a különféle kormányzati biztonsági és felügyeleti alkalmazásokban, a kereskedelmi leltárt és raktárkezelést támogató alkalmazásokban, valamint a lakossági és ipari vagyonkezelésben.

A másik oldalon viszont az is borítékolható, hogy a hackerek továbbra is ki akarják aknázni az okoseszközök sebezhetőségét, a legutóbbi példa erre az DDoS (azaz szolgáltatásmegtagadással járó, túlterheléses) támadás, amely 1600 weboldal leállását eredményezte az Egyesült Államokban.

Gyártói feladatok

Az olyan nagy cégeknek, mint Cisco, az IBM vagy a Microsoft, oda kell figyelniük a kapcsolódó képzések kialakítására és a megfelelő szakképesítések értékének fenntartására is. 

Továbbá azt sem árt szem előtt tartaniuk, hogy az okosóráktól kezdve a csatlakoztatott gépjárműveken át a virtuális asszisztensekig minden intelligens eszköz és megoldás esetén nő majd a kapcsolódó adatfolyam mennyisége. Mindezt pedig a gyártók és a cégek kamatoztathatják majd az ügyfélmegtartás területén is.

A smart home technológiákban is újdonságok várhatók a jövő évben, például több olyan készülék is megjelenhet, melyekkel biztosított a hozzáférés a virtuális asszisztensekhez (például az Amazon Echo hozzáférést kínál az Alexához) és a különféle intelligens kamerarendszerek (így a Canary vagy a Withings Home eszközeihez).

Forrás: Forbes