Hogyan lehet okos egy nyomtató?

Hogyan lehet okos egy nyomtató?

Hogyan lehet okos egy nyomtató?

gyártás

2 perc

Bár technológiai szempontból a nyomtatók is sokkal intelligensebbek lettek az elmúlt években, bőven van még tér a fejlesztésekre. A hatékonyságnövelésben mindenesetre fontos szerepet kaphatnak az okos irodai eszközök is.

Mi lenne például, ha a nyomtató még időben jelezne a szerelőnek, hogy meg kell javítani? Vagy ha figyelmeztetné használóját, hogy hamarosan kifogy belőle a tinta vagy a papír? Esetleg emlékeztetné a dolgozót, hogy ne hagyja a frissen nyomtatott dokumentumokat a tálcán? Vagy ha segítségével a felhőn keresztül bárhonnan létrehozhatók, szerkeszthetők vagy kinyomtathatók lennének a különféle dokumentumok?

A Gartner adatai szerint a Dolgok Internetéhez kapcsolódó okoseszközök száma a tavalyi évben elérte a 6,4 milliárdot, 2020-ra pedig akár 21 milliárdra is emelkedhet. Ez azt jelenti, hogy egyre több lesz az olyan berendezés, amely képes az interneten keresztül kommunikálni és információt cserélni egymással.

De hogyan hat mindez a munkahelyekre? A mai kor irodája mobil, együttműködésre képes és világhálóra csatlakoztatott eszközökből áll. A hangsúly továbbra is a termelékenység fokozásán és a költségcsökkentésen van, ami azt jelenti, hogy a munkáltatók örömmel látnak minden olyan berendezést, melynek segítségével csökkenthető a munkaórák száma és mérsékelhetők a kiadások. Erre az igényre lehet az egyik válasz az okosnyomtató, melynek révén racionalizálhatók bizonyos üzleti folyamatok, növelhető a produktivitás és használatával még spórolni is lehet.

Megjósolható hibák

A prediktív karbantartásnak köszönhetően például a javításért felelő szakembereknek kevesebb eszközt kell személyesen felkeresniük és a szervizmunkálatok ideje is csökkenthető. Hibaüzenet esetén például lehetséges probléma távolról történő azonosítása és megoldása, nincs szükség fizikai értelemben vett vizsgálatra. Ha pedig ez mégsem lenne elég, akkor a technikus távolról is segíthet a felhasználónak elhárítani a hibát.

Az intelligens multifunkciós nyomtató további előnye, hogy segítségével egy sor, használatra vonatkozó adatot lehet begyűjteni, melyek elemzése révén biztosítható a proaktív támogatás és szervizelés, az automatikus papír- és festékfeltöltés, valamint mérhető a fogyasztás, nem is beszélve arról, hogy az eszköz így automatikusan enerigatakarékos üzemmódra vált, ha éppen nem használják.

A kapcsolódó alkalmazások és modulok segítségével pedig mobiltelefon és táblagép segítségével is bármikor, bárhonnan lehet nyomtatni, például egy prezentációt otthonról vagy két külső helyszínen zajló megbeszélés között. Természetesen, mint az okoseszközöknél általában, ebben az esetben sem szabad megfeledkezni a biztonságról és az adatvédelemről, ami az előnyök ismeretében mindenképpen megtérülő befektetés.

Forrás: ITWeb