Így is csökkenthető a kriptobányászat hatalmas energiaigénye

Kapcsolódó cikkek

Így is csökkenthető a kriptobányászat hatalmas energiaigénye

Így is csökkenthető a kriptobányászat hatalmas energiaigénye

gyártás

2 perc

Az Intel a blokklánc-technológiába fektet be új, a kriptovaluták bányászatára fejlesztett, speciális célfeladatokra szánt chipjével. A számítógépalkatrész-gyártó a fenntarthatóságra igyekszik fókuszálni, és azt tervezi, hogy nagy mennyiségben előállítható, kifejezetten energiahatékony számítógépes technológiákat fejleszt.

Az amerikai óriáscég az első kriptovaluta fókuszú, általuk blokkláncgyorsítónak nevezett mikroprocesszora várhatóan az év folyamán megvásárolható lesz. Az előrendelésre ráfutó társaságok között van a Bitcoin-bányászattal foglalkozó GRIID Infrastructures és a Twitter egykori alapítójának tulajdonában lévő Block (korábban Square) fintech cég is.

A blokkláncgyorsító célhardver wattonként több mint ezerszer nagyobb számítási teljesítményt nyújt, mint az SHA-256 alapú bányászathoz általánosan használt grafikai processzorok, emelte ki a kaliforniai chipgyártó szenior alelnöke. Raja Koduri ezzel az SHA-256 hasítófüggvényre (hashing algorithm) utalt, amelyet a Bitcoin és számos más kriptopénz generálására használnak.

Az SHA (Secure Hash Algorithm) az Egyesült Államok Nemzeti Szabvány és Technológia Hivatala (NIST) által kibocsátott szabványos eljárások összefoglaló neve. A hash függvények pedig olyan informatikai eljárások, amelyekkel bármilyen hosszúságú adat adott hosszúságra képezhető le.

A kriptobányázat környezetre gyakorolt negatív hatása világszerte nagy aggodalmat kelt, a vállalat fejlesztése erre próbál reflektálni. A bányászatra használt óriási energiaigényű számítógépek a szükséges áramot gyakran a környezetet szennyező szén- és földgázüzemű erőművekből szerzik, ezzel ráadásul hozzájárulhatnak a magas energiaárakhoz és az áramkimaradásokhoz.

Az Egyesült Államok törvényhozói a problémát a Kongresszusban is felvetették. Megoldást keresnének arra is, hogy miként kezelhető a Kínából a tengerentúlra települő kriptobányák miatt megnövekedő energiaigény, valamint azt is szorgalmazzák, hogy a Bitcoin-cégek közöljék az energiafogyasztási adataikat.

Forrás: