Szupergyors kvantumoptikai chipet vásárolt a magyar egyetem

Kapcsolódó cikkek

Szupergyors kvantumoptikai chipet vásárolt a magyar egyetem

Régióban az első: szupergyors kvantumoptikai chipet vásárolt a magyar egyetem

big data

2 perc

Az ELTE Kvantuminformatika Nemzeti Laboratóriuma számára beszerzett eszköz az első kvantumhardver a közép-kelet-európai régióban.

A terméket kifejlesztő és értékesítő QuiX Quantum egy tavalyi rendezvényén mutatta be a világ legnagyobb kvantumoptikai processzorát. Ezek a processzorok a kvantumszámítógépek központi elemei, amelyek a jelenlegi szuperszámítógépeknél is gyorsabb számítások elvégzésére is alkalmasak.

A világ ötödik, a közép-kelet európai régió első kvantumhardverét közösen vásárolta meg az ELTE két kutatócsoportja.

Az Informatikai Karon működő tudományos műhelyt Kozsik Tamás, a Természettudományi Karon működőt pedig Vattay Gábor vezeti.

A hazai egyetem a QuiX chipet a fotonikus kvantumszámítástechnika tudományos kutatására kívánja használni. A berendezés segítségével megvalósíthatók bozon mintavétel-kísérletek – melyekhez hasonlókkal nemrégiben kínai kutatók demonstrálták az ún. kvantumfölényt –, illetve létrehozhatók rajta a kvantum neurális hálózatok építőkövei.  

A magyarországi kutatóintézetekben és az egyetemeken ma már jelentős számú (15–20), nemzetközileg magasan jegyzett kutatócsoport dolgozik kvantuminformatikai témákon. A Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium összefogja ezen hazai fizikus, mérnök, matematikus és informatikus erőforrásokat, amelyek tevékenységét tovább lehet fókuszálni a technológia egyes gyorsan kialakuló elméleti és alkalmazott területeire.

A Nemzeti Laboratórium keretében átgondolt és összehangolt fejlesztésekkel maximalizálni lehet hazánk szerepét és jelentőségét a kvantuminformatika most kibontakozó széles horizontján. Ez a technológia lényegileg túllépi a hagyományos módszerek korlátait a biztonság, hatékonyság, pontosság és érzékenység tekintetében.

A tudományos és műszaki fejlődés elérte azt a szintet, hogy a kutatási eredmények lépésről-lépésre átültethetők legyenek a gyakorlatba. Ez forradalmian új lehetőségeket rejt magában a társadalom és a gazdaság számára, amiért kivívta magának a „második kvantumforradalom” elnevezést.