Tudományos és Technológiai Park épül Zsámbékon

Kapcsolódó cikkek

Tudományos és Technológiai Park épül Zsámbékon

Tudományos és Technológiai Park épül Zsámbékon

közszolgáltatás

2 perc

Az Óbudai Egyetem hosszú távú finanszírozásának elfogadása teszi lehetővé, hogy új, a jövőt megalapozó fejlesztéseket indíthassanak el az intézmény keretein belül. Az egyetem Székesfehérváron, Kaposváron és Zsámbékon alakít ki tudományos és innovációs parkot. A zsámbéki beruházásról szóló együttműködési megállapodást Kovács Levente, az egyetem rektora és Horváth László, a Pest megyei település polgármestere írta alá.

Zsámbék fejlesztési tervei, valamint az Óbudai Egyetem Tudományos és Innovációs Parkot érintő elképzelései több tekintetben is egybevágnak. A beruházás nyílt és önfenntartó ipari innovációs ökoszisztémában valósul meg, szolgáltatásorientált digitális központként működik majd.

A kijelölt ingatlanfejlesztési területen tudományos, kutatási inkubációközpontok, üzleti szolgáltatások, technológiai gyártás és prototípuskészítés, oktatási és képzési célú létesítmények, valamint felfedezőközpont-bemutatótermek is létesülnek.

Az együttműködési szerződés célja a versenyképes, új termékek és szolgáltatások létrehozása, valamint az uniós források hatékony felhasználása. További célkitűzés, hogy a tudományos park ne csupán az innováció központja legyen a jövő kreatív technológiái számára, hanem az is, hogy a technológiai újításokat a látogatóknak is bemutathassák – hangsúlyozta Kovács Levente.

Kiemelte azt is, hogy a létesítmény egy helyen képviseli majd a magyar kreativitást és innovációt, egyúttal lehetőség nyílik arra is, hogy mindezeket meg lehessen nézni és ki lehessen próbálni.

A zsámbéki beruházás révén olyan kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködés valósulhat meg, amely a település és a régió ipari partnereit is bevonhatja az egyetem tudományos vérkeringésébe – jelentette ki Horváth László.

Úton a jövő tudásalapú gazdasága felé

Az Óbudai Egyetem három tudományos és technológiai park kialakítását indította el, ami a magyar felsőoktatásban egyedülálló fejlesztéssorozat, a tudományegyetemi elvárásokat is messze felülmúlja.

A zsámbéki fejlesztés mellett a következő időszakban Mechatronikai Tudományos és Technológiai Park kialakítására nyílik lehetőség Székesfehérváron, és Okosipari Science Park létesülhet Kaposváron.

Az egyetemi tudományos és innovációs parkok, illetve a piaci alapon szervezett technológiai parkok stratégiai ágazatként a jövő tudásalapú gazdaságának meghatározó elemei lesznek.