Íme, 2018 legfontosabb üzleti tech-trendjei

Kapcsolódó cikkek

Íme, 2018 legfontosabb üzleti tech-trendjei

Íme, 2018 legfontosabb üzleti tech-trendjei

gyártás

2 perc

A Cisco szerint a következő évek trendjeinek kiteljesedéséhez a hálózatok új, szándékalapú és intuitív generációjára, továbbá megfelelő biztonságra lesz szükség.

Blokklánc és Dolgok Internete

Napjaink egyik legizgalmasabb témája a blockchain. A bitcoin árfolyama december első napjaiban sosem látott magasságokba szökött, ugyanakkor a B2B (business-to-business, cégek közti) világban egyre inkább platformként tekintenek a blockchainre, hiszen a kriptovalutákon kívül egy sor más alkalmazási lehetőség rejlik a technológiában.

A blokklánc angolul blockchain egy elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló listát tart nyilván, a hamisítást és módosítást kizáró módon.

Az Internet of Things (IoT) és a blokklánc összekapcsolásával egészen érdekes kísérletek folynak. Például egy energiaipari cég a napelemek és az áramhálózat közötti adatcserét helyezné blockchain alapokra. Az autógyártók pedig azt vizsgálják, hogy hogyan tudnák alkalmazni ezt a megoldást a hálózatba kapcsolt autók közötti kommunikációra. Ahhoz azonban, hogy a blockchain átfogó alkalmazásában áttörést érjünk el, ki kell dolgozni az ipari szabványokat.

Autonóm eszközök okoskörnyezetben

Egy másik izgalmas trend az autonóm eszközökhöz – drónokhoz, önvezető autókhoz, robotokhoz – kapcsolódik. Az ezen elven működő gépek öntanulók és önfenntartók és számos területen bevethetők a bányászatról a hulladékkezelésig. Bár a drónok az otthoni felhasználók körében is népszerűek, az amerikai vállalat véleménye szerint igazi üzleti hatásuk a B2B világban lesz – akárcsak a sofőr nélküli járműveknek.

Valószínűleg előbb fogunk a mezőgazdaságban, iparcsarnokok között vagy repülőtereken önjáró járművekkel találkozni, mint a közúti forgalomban. A pilóta nélküli repülőket pedig – kiegészítve mesterséges intelligenciával (AI) – az ipari létesítmények felülvizsgálatától a térképészetig számos új területen fogják alkalmazni.

Virtuális asszisztensek

Az irodákban új munkatársakkal fogunk találkozni, ők a virtuális asszisztensek. A Cisco idén ősszel jelentette be a Spark együttműködéses platformhoz kapcsolódó Spark Assistant-et. 2018-ban még csak az egyszerűbb, szóbeli utasításokat fogják érteni – például „küldd át ezt a prezentációt XY-nak”. Két év múlva mesterséges intelligenciával felvértezve már a megbeszélések emlékeztetőit is össze tudja állítani a program. 2022 után pedig az AI-val felvértezett virtuális asszisztensünk önálló javaslatokat is tesz majd, például összeállítja a projektcsapat résztvevőit.

Az összeállítást hamarosan folytatjuk.