Lefaragná az építési költségeket? Íme, a digitális trükk!

Kapcsolódó cikkek

Lefaragná az építési költségeket? Íme, a digitális trükk!

Lefaragná az építési költségeket? Íme, a digitális trükk!

gyártás

2 perc

Hogyan lehet elérni 20-30 százalékos költségmegtakarítást egy-egy projekt esetében? Szakértők szerint a BIM lehet a megoldás.

A Building Information Modeling egy eszköztár, szemléletmód, amely digitális alapon segíti a projekt kivitelezését és a munkaszervezési folyamatokat. Az AFMTEC üzletfejlesztési vezetője a Trend FM műsorában kiemelte: az ilyen szemléletű tervezés során a hibák számottevően csökkennek.

„Először is létrehozunk egy központi BIM modellt, amelybe minden szakágat felvezetünk. Amíg zajlik a tervezés, a szakágakat vizsgáljuk egymás viszonyához képest, és még a kezdeti szakaszban ki tudunk szűrni olyan hibákat és anomáliákat, amelyek később tetemes plusz költséget és állásidőt jelentenének” – fejtette ki Németh Dániel.

A költségmegtakarítás része az anyaghasználatok optimalizálása is, valamint mennyiségi kimutatásokat is végeznek. A központi modellben minden elemet külön paramétereznek, és ezekből pontos leszűréseket tudnak készíteni.

„A BIM integrálja az építési előírásokat is. Ennek köszönhetően az újratervezések és az ebből adódó többletmunka is megszűnik, és nem utolsó sorban – talán ez az egyik legfontosabb része – javul a kommunikáció. Olyan platformokat, digitális felületeket hozunk létre a résztvevők számára, amelyeken a napi szintű kommunikáció és a közös tervezés sokkal hatékonyabb, és ezáltal az egész projekt eredményesebb lehet” – tette hozzá az üzletfejlesztési vezető.

Németh Dániel elmondta, hogy az ilyen típusú információmenedzsment még eléggé gyerekcipőben jár Magyarországon. „Maga a tervezési folyamat az oda-vissza kommunikációról szól. Van például egy generáltervező, aki megbízza a szakági tervezőket. Sok szakember viszont még mindig 2D-ben dolgozik, vagyis összeállítja a terveit, majd visszaküldi a generáltervezőnek, és ők újra felvezetik ezeket a dokumentációba. Ebben a kommunikációban ugyanakkor rengeteg adatvesztési lehetőség áll fenn” – vázolta a tapasztalataikat.

Szerinte a BIM akkor igazán hatékony, hogyha a teljes értékláncot össze tudják fűzni. Tehát nemcsak a tervezésnél alkalmazzák ezt a modellt, hanem a kivitelezésnél és később az üzemeltetésnél is. Bár egyre több projektbe be tudnak csatlakozni, de sokszor csak késlekedve döntenek erről a beruházók. Ennek is van hozadéka, de nem olyan hatékony, mintha az elejétől kezdve BIM-es szemlélettel gondolkodnának a projektben. A szakértőt Érczfalvi András kérdezte a részletekről.