Így úszhatók meg a tipikus hibák az építőiparban

Kapcsolódó cikkek

Így úszhatók meg a tipikus hibák az építőiparban

Így úszhatók meg a tipikus hibák az építőiparban

gyártás

2 perc

A Building Information Management az építőipar új, közös digitális nyelve. Nemcsak a tervezés és az építkezés fázisában fontos az, hogy akár minden egyes építési fázist anyagra és költségelemekre lebontva készítsen elő egy beruházó, ami a későbbi üzemeltetés során is igen hasznos lehet.

„A BIM gyakorlatilag egy olyan eszköztár, egy olyan menedzsmentfogalom, ami kívül áll az alapvető folyamatoktól, tehát nem része a tervezésnek, nem része a kivitelezésnek és nem része az üzemeltetésnek. Ez egy olyan újfajta gondolkodásmód, amelynek az eszközeivel a mostani építőipari beruházásokra jellemző problémákat gyakorlatilag nullára lehet redukálni” – sorolta Németh Dániel, az AFMTEC Services Kft. kereskedelmi és üzletfejlesztési vezetője a Trend FM Monitor Délután műsorában.

A tipikus problémák között megemlítette a tervezési fázison belül a hiányos terveket és a tervhibákat, a nem megfelelő anyaghasználatot, a hibás datálást, a téves mennyiségi kigyűjtéseket, a tervanomáliákat és a tervezői művezetés szükségességét.

„Ha nem megfelelő egy tervcsomag, nem megfelelő az előkészítettség, akkor jóval nagyobb erőforrás-bevonást igényel a tervezői oldalról, aminek vannak hátulütői – például tervező művezetése szükséges. Az is problémát jelent, ha a tervező nem elérhető, lassú, vagy nem kommunikál olyan intenzitással. Emellett a tervezési fázisnál az ütközésvizsgálatok hiánya is rengeteg gondot okoz, hogy ha a különböző szakági tervek nem kerülnek megfelelően összefésülésre, emiatt pedig a kivitelezés fázisa alatt pótmunkákkal, állásidővel kell számolni” – részletezte a szakember.

Hallgassa meg Érczfalvi András interjúját, amelyben a BIM hét dimenzióját is végig vették! A 2D, 3D és 4D a tervezési fázisban nyújtanak segítséget. A negyedik dimenzió már az anyagmennyiségek pontos meghatározására szolgál. Az 5D gyakorlatilag már okos modell, ami időbeliséget is mutat, ezáltal pontosan meg tudják határozni előzetesen a beruházás, a kivitelezés menetét, határidőit. A BIM 6D az üzemeltetésben, karbantartásban segít, a hetedik dimenzió pedig a létesítménygazdálkodást teszi gördülékenyebbé.