Magyar fejlesztés: mozgásérzékelő ruha az iparban

Magyar fejlesztés: mozgásérzékelő ruha az iparban

Magyar fejlesztés: mozgásérzékelő ruha az iparban

gyártás

2 perc

Speciális szenzorruhát fejlesztő cégbe fektet a Széchenyi Tőkealap.

A vállalkozás célja az emberi mozgás digitalizálását és ergonómiai elemzését végző felszerelés fejlesztése. 

Az AXS ergonómiai kiértékelő rendszer elsősorban az ipari környezetben, különböző munkafolyamatok során történő mozgás azonnali mérésére és elemzésére fókuszál. A Széchenyi Tőkealap kisebbségi tulajdonosként 60 millió forint értékű tőkebefektetéssel segíti a vállalkozás növekedését.

„Napjainkban az ergonómiai szempontok egyre nagyobb szerepet játszanak a munkahelyek kialakításában. Az AXS Motionsystem Kft. jelenlegi szolgáltatása minden saját ergonómussal nem rendelkező gyárat ki tud szolgálni, de a fejlesztés alatt álló dobozos termékét a nagyobb üzemek ergonómusai is tudják majd használni. Ez egy viszonylag nagy célközönséget, és ezáltal jelentős növekedési potenciált jelent. A társaság előnye, hogy az integrált ergonómiai kiértékelő rendszerek területén nincsenek versenytársai, így lényegében ők hozhatják létre a piacot. Meglátásunk szerint minden lehetőség adott, hogy az anyagi és szakmai támogatás hozzájáruljon a fejlesztés hazai és nemzetközi sikeréhez” – összegezte Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap elnök-vezérigazgatója.

Intelligens öltözködés: bújjon bele egy okosruhába!

Az ötéves fejlesztői munkával létrejött AXS-rendszer üzemi és ipari körülmények között, a termelési folyamat zavarása nélkül, például a munkafolyamat során kifejtett erőhatásokra, környezeti hatásokra és életfunkciókra vonatkozó ergonómiai méréseket végez. Az adatok kiértékelésével azonnal meghatározható az adott munkahely nemzetközi ergonómiai sztenderdjeinek (Rapid Entire Body Assessment, Ergonomic Assessment Worksheet) való megfelelőssége. 

A felszerelés hasznosítható a munkavállalók teljesítőképességének egzakt mérése, illetve az élsportolók mozgásának rögzítése és elemzése terén is.

A közleményben kiemelik: a jelenleg piacon lévő, elsősorban a filmgyártás, a sport-fitnesz és az orvosi távfelügyelet területein használt szenzoros felszerelések nem hasonlíthatóak az AXS-hez, ugyanis míg azok általában egy adott területre fókuszálnak, addig a magyar fejlesztés képes a teljes csontozatról egy időben valós adatokat szolgáltatni. 

Előnye még a forgalomban lévő „motion capture” rendszerekkel szemben, hogy kül- és beltéren, mágneses környezetben is és bármekkora méretű területen használható. A megoldásnak a szereplők száma tekintetében sincsenek korlátai, akár több száz felvétel készíthető egy időben. Ráadásul képes az adatok kiértékelésének időigényét a tizedére csökkenteni, a pontossága pedig szakértő felhasználó kezében 100 százalékos.

A társaság célja, hogy a termékfejlesztésben az Audi és a Széchenyi István Egyetem szakembereivel is együttműködjön. Így elsősorban az autóipari szegmens szereplői jelentik a célközönséget, de más magyarországi gyártók is potenciális vevőnek számítanak.