Vegye át az irányítást a gyártás felett!

Vegye át az irányítást a gyártás felett!

Vegye át az irányítást a gyártás felett!

gyártás

2 perc

Az Ipari Dolgok Internete (IIoT) felé vezető legnagyobb lépés az átlátható irányítás a gyártás folyamatának minden lépése felett.

A régi, „hagyományos” gyártósorok képesek ugyan nagy mennyiségek előállítására, de hiába modernek a gépek, a központi összeköttetés még mindig sok helyen hiányzik. Márpedig a cégeknek komoly kockázatokkal kell számolniuk, ha nem állnak át a modern technológiára.

IIoT: hozzávalók a sikeres üzlethezEgy gép mind felett

A jó összeköttetéshez olyan adatgyűjtő rendszer szükséges, amely folyamatos és megbízható állapotjelzéseket küld minden egyes gépről, egységről, akár alkatrészről, valamint ezeknek a nagy mennyiségű adatoknak a megfelelő feldolgozása (Big Data) is elengedhetetlen.

A kapott eredmények kiértékelésével (grafikonok, táblázatok villámgyors készítésével), a valós idejű értesítések, riasztások segítségével rengeteg folyamat hatékonyabbá válhat, és átláthatóbb lesz az egész termelési folyamat. Legyen szó akár a meghibásodások előrejelzéséről, akár a gyártott eszközök RFID-chipeken keresztül történő nyomkövetéséről, az előállítási költségek nagy valószínűséggel csökkennek.

Vajon milyen hatással van az ilyen jellegű modernizáció a vállalatokra?

Az Accenture és a GE közös felmérésében nagyvállalatok vezetőit kérdezték a Big Datával és az IoT-vel (Internet of Things) kapcsolatos véleményükről. Például megkérték őket, hogy sorolják fel a három legnagyobb kockázati tényezőjét a modern technológiák be nem vezetésének.

  • A legtöbben attól tartanak, hogy a konkurencia előnyhöz jut az adott piacon, ráadásul a saját cégük kárára.
  • A leggyakoribb félelmek közé tartozott az is, hogy olyan lemaradásba kerülhet a vállalat, amiből nem tud kilábalni.
  • A kockázatok között említették, hogy a tehetséges munkaerő szép lassan átvándorolhat azokhoz a társaságokhoz, ahol okostechnológiával dolgoznak.

Egy régi gyárépület M2M-alapú (machine-to-machine) fejlesztése nem feltétlenül könnyű feladat, azonban az utóbbi évek technológiai előrehaladásának köszönhetően ennek költségei jelentősen csökkentek. A kockázat pedig, hogy egy gyártó a modernizáció hiánya miatt végleg lemaradjon, túl nagy ahhoz képest, hogy ne kezdjen bele mindenki minél előbb a beruházásba.

Forrás: Linkedin Pulse