A közösség ereje a személyvédelemben

A közösség ereje a személyvédelemben

A közösség ereje a személyvédelemben

IoT Podcast

22 perc

A magyar fejlesztésű Private Sentinel alkalmazás azonnali segélyhívó eszközzé alakítja a telefont, és néhány másodperc alatt riaszthatja a családtagjait, barátait, de a közelben sétáló járókelőket is.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna rádióműsor vendégei: Bartal Csaba és Takács Barnabás, a Private Sentinel alapítói.

A legtöbb emberrel szerencsére még nem történt meg, de így is sokan elgondolkoznak azon, hogy miként hívnának segítséget, ha bajba kerülnének. Hiába van mobil a kézben, ha az, akit hívna, nem veszi fel a telefont. Üzenetek írására sok esetben ilyenkor nincs idő, és az „utolsó utáni pillanatban” hatalmas segítség lehet egy gyors és hatékony vészriasztás.

Ezekre a helyzetekre kínál megoldást a Private Sentinel, az alkalmazás elindításával együtt ugyanis három másodperc alatt elindítható a vészhívás. Innentől kezdve a rendszer sms-t és e-mailt küld a felhasználó által előre beállított személyeknek, amely tartalmazza a riasztás típusát (például egészségügyi riasztás, bűncselekmény, tűzeset stb.), időpontját, valamint a GPS-koordinátákat is.

Ezen túl külön beállítható, hogy a rendszer a közösségi oldalakra is kitegyen-e egy üzenetet, sőt a közelben sétáló, az alkalmazást használó járókelők is megkapják az értesítést.

Közösségi védőháló

Aki letölti az alkalmazást és regisztrál a rendszerbe, azonnal „Sentinel” (őrszem, segítő) válik belőle. Ez azt jelenti, hogy felelősséget vállal a közösségért, és azon belül azokért is, akik az applikációt használják. Ez a pozíció azzal jár, hogy amikor valaki egy éles riasztást indít, a 40 kilométeren belül lévő húsz legközelebbi felhasználó ugyanúgy értesítést és segítő utasításokat kap. A jelzések valódiságát egy központi call centerből való azonnali visszahívással ellenőrzik, és ha tudnak, beszélnek a bajba jutott felhasználóval. Ha az illető nem veszi fel a telefont, akkor egyből nyilvánossá válik a riasztás.

A Sentinelek értesíthetik a hatóságokat is, hiszen minél több különböző forrásból érkezik bejelentés a rendőrségre, annál komolyabban veszik az adott helyzetet, bizonyos esetekben pedig akár közvetlenül is beavatkozhatnak. Egy rablás esetén például nem biztos, hogy jó ötlet odaszaladni a tetthelyre, de egészségügyi riasztásoknál, baleseteknél akár életmentő segítség lehet, ha megkeresik a közelben lévő sérültet.

A fejlesztők elmondása szerint a Sentinel státusz nem opcionális, az alkalmazás használatával ezt a felelősséget mindenkinek vállalnia kell. Egyelőre még nincsenek különböző szintek a hálózat tagjai között, de hosszabb távon elképzelhető, hogy lesznek ilyen beállítások is. Például, ha valaki orvos, rendőr vagy rendelkezik vészhelyzetekben jól hasznosítható képességekkel, akkor ezt későbbi fejlesztéseket követően akár külön is jelezhetik.

Hallgassa meg az interjút!