Digitális póráz a gyerekek biztonságáért

Digitális póráz a gyerekek biztonságáért

Digitális póráz a gyerekek biztonságáért

IoT Podcast

23 perc

Ma már egyre több eszköz képes arra, hogy jeleket küldjön az aktuális helyzetéről, elég csak a GPS-szel felszerelt okostelefonokra gondolni. Jelenleg két fő technológia emelhető ki, amely a családoknak is segítséget jelenthet.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A GPS-es nyomkövetők összetettebb, ezáltal pontosabb megoldást kínálnak. Ahhoz, hogy a készülék a műholdról kapott jelet elküldje egy másik – jelen esetben a szülő – eszközére, szükség van egy SIM kártyára és mobil adatkapcsolatra is.

A kulcstényező a lefedettség: mivel egészen kicsi, pár kilobájtnyi adatról van szó, ezért fontos, hogy egy alacsony adatforgalmú, de jó lefedettséggel bíró csomagot válasszanak a gyereknek. Az sem mindegy, hogy milyen módon kapja meg a szülő a tájékoztatást: SMS általában csak a telefonra érkezhet, míg a felhőalapon küldött értesítők többféle eszközön (okostelefonon, táblagépen vagy számítógépen) is olvashatóak.

A másik lehetőség a Bluetooth-alapú nyomkövetés, ez azonban sokkal kisebb hatótávú és nem túl pontos. Az ilyen jellegű technológia inkább arra alkalmas, hogy akkor jelezzen, amikor a jeladó eszköz kikerül a vevőegység – adott esetben a telefon – hatásköréből. Bár pontatlanabb és vannak korlátai, de előnye, hogy sokkal kevesebb energiát fogyaszt, olcsóbb, és nem kell hozzá SIM kártya. Az olyan helyzetekben, mint egy játszótéri kirándulás ez a megoldás is elég lehet.

A nyomkövetőt elsősorban a gyerek szemszögéből válasszák ki: legyen színes, mesefigurás, amelyet szívesen visel – így ugyanis nagyobb eséllyel hordja, és nem felejti otthon. Minél színesebbnek és egyszerűbbnek tűnik az apró készülék, annál kevésbé valószínű, hogy ellopják, és az is fontos szempont, hogy vészhelyzetben észrevétlenül megnyomható legyen a pánikgomb. Ha a gyermek nem szeretne nyomkövető karórát vagy karpántot hordani, akkor ma már léteznek ruhára csíptethető, sapkába, cipőbe vagy táskába rejthető változatok is.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!