Egyre többet tudnak az intelligens karkötők

Egyre többet tudnak az intelligens karkötők

Egyre többet tudnak az intelligens karkötők

IoT Podcast

23 perc

Nem kizárólag a sportoláshoz adnak ösztönzést, hanem az egészségmegőrzésben is egyre fontosabb szerepet játszanak az edzés, futás, sétálás során viselt fitneszkarkötők és -kiegészítők.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Már a legegyszerűbb modellek is képesek a lépések és az elégetett kalóriák kiszámítására, illetve mérik a megtett távolságot, de ezek a funkciók számos más lehetőséggel – például riasztási beállításokkal – egészülnek ki az egy fokkal komolyabb változatoknál. A legokosabb eszközök beépített pulzusmérővel és GPS-modullal is rendelkeznek, illetve hívások lebonyolítására egyaránt alkalmasak.

Az edzés során viselt fitneszkiegészítők többségében Bluetooth-kapcsolat révén kommunikálnak a felhasználók okostelefonjával, de arra is akad példa, amikor a karkötők más készülékekhez csatlakoznak. A mobilra letöltött alkalmazás segítségével nyomon lehet követni az elért sportteljesítményt, a szívritmust, de akár korábbi statisztikákhoz is hozzá lehet jutni az edzés hatékonyságát illetően.

A legújabb technológiával felszerelt hordható eszközök ára eléggé széles sávban ingadozik az elérhető funkciók függvényében, a legolcsóbb termékeket akár már pár ezer forintért meg lehet vásárolni. A drágább daraboknál az alapfelszerelés része a beépített GPS, ennek köszönhetően úgyis el lehet menni futni, hogy közben nem kell az okostelefont kézben tartani.

További nagy előnyük, hogy míg a mobilok akár néhány óra alatt lemerülhetnek a folyamatos GPS-csatlakozás miatt, addig a fitneszkarkötők akár az egész napos edzést is kibírják. Az okosórákra hasonlító változatok pedig nemcsak rögzítik, hogy merre fut a felhasználó, hanem az eltárolt útvonalak alapján még minimális szintű navigációra is képesek.

A legtöbb fitneszkiegészítő egyirányú kommunikációra alkalmas, vagyis a telefonról érkező adatokat csak korlátozott mértékben tudja kezelni. A kategória csúcsdarabjai viszont hívások fogadását és lebonyolítását is lehetővé teszik, illetve előre meghatározott sablonok alapján üzeneteket is küldhetnek.

Khell Bogdán az M2M Zóna műsorában Tamás Zsolttal, a Mobilarena.hu szerkesztőjével beszélgetett.