Energiatörvény: még nem késő az okosmérésre átállni

Energiatörvény: még nem késő az okosmérésre átállni

Energiatörvény: még nem késő az okosmérésre átállni

IoT Podcast

21 perc

Az M2M-megoldások alkalmazása nemcsak a törvényi szabályozás betartásában segíthet, hanem ezen felül is jelentős hatékonyságjavulást és megtakarítást érhetnek el a cégek.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Komoly változások várhatóak a hazai nagyvállalatok energiafogyasztásában és annak optimalizálásában, év végéig ugyanis eleget kell tenniük a 2015. évi LVII. törvényben megszabott feltételeknek. A törvény kötelezően előírja az ISO 50001-nek megfelelő energiairányítási rendszer működtetését vagy pedig a négyévente történő energiaaudit elvégzését.

Az M2M Zóna rádióműsorban a Vodafone Magyarország energiamenedzsment termékfelelőse emlékeztetett arra, hogy az uniós direktíva átállási határideje 2015. december 5-én járt le, a moratórium pedig 2016. december 31-ig tart. Kulifai Zoltán kiemelte: a késlekedő vállalatoknak érdemes szem előtt tartaniuk, hogy az ISO-tanúsítvány megszerzése vagy – sok telephely esetén – az energiaaudit lefolytatása hónapokig, de akár félévig is tarthat, így a mostani időszakban már mindenképpen érdemes meghozniuk az átálláshoz szükséges döntéseket.

Az ISO 50001 bevezetése abból adódóan lehet hosszadalmasabb, mint az auditálás, mert a társaságoknak el kell jutniuk a tanúsításig, és ezt körülbelül 2-3 hónapos rendszerműködtetés után vállalják a tanúsító cégek.

Komplett M2M-megoldások

A Vodafone nemzetközi és hazai szinten is a telekommunikációs szolgáltatások mellett M2M-szolgáltatóként is jelen van. A gépek közötti – Machine-to-Machine – rendszereik ma már nemcsak az összekapcsolhatóságról és az adatátvitelről szólnak, hanem olyan teljes körű megoldásokról van szó, amelyek része a nagy mennyiségű adatok gyűjtése, továbbítása és feldolgozása, valamint a végberendezések távolról történő vezérlése is.

A szolgáltató minősített partnercégek bevonásával komplett megoldásokat kínál a vállalatok számára, partnereik között megtalálhatóak hardver-, szoftver- és telemetria-fejlesztő társaságok, tanácsadó cégek és mérnöki irodák is.

A Vodafone energiamenedzsment szolgáltatásai közé tartozik az épületüzemeltetéshez kapcsolódó villamos és gépészeti berendezések monitorozása. A távközlési cég nemcsak ajánlja, hanem szolgáltatóként természetesen alkalmazza az M2M-megoldásokat. Saját energiamegtakarítási programjuk része a Vodafone-üzletek és a jóval nagyobb fogyasztású bázisállomások okosmérőkkel történő felszerelése.

Meglepetések helyett…

Kulifai Zoltán szerint a cégeknek nemcsak abból a szempontból érdemes bevezetniük az okosmérésre alkalmas rendszereket, mert a törvény előírja az energiahatékonyság növelését, hanem az is döntő tényező, hogy a beruházás jelentős megtakarítást eredményezhet.

Például a nagyfogyasztók jellemzően egy évre előre kötik le a teljesítményt az áramvásárlási szerződésükben. A közműszolgáltatók ugyanakkor ma még kevés helyen működtetnek távmérést, így a havi becsült fogyasztás után az utólag leolvasott éves mennyiség sokszor negatív meglepetésként érheti a nagyvállalatokat. A folyamatos, valós idejű mérések segítségével viszont kiszámíthatóbbá és tervezhetőbbé válhat az energiafogyasztás.

Az M2M Zóna adását itt hallgathatja meg: