Ready: íme, a babakocsi-mosoda és a fertőtleníthető kesztyű

Kapcsolódó cikkek

Ready: íme, a babakocsi-mosoda és a fertőtleníthető kesztyű

Ready Sikersztorik: babakocsi-mosoda és antibakteriális bőrkesztyű

IoT Podcast

3 perc

A Vodafone Magyarország és a Kreatív közös Ready pályázatán innovatív cégeket, szervezeteket és formabontó ötleteket díjaztak, amelyek megmutatták, hogyan lehet eredményesen alkalmazkodni a járványhelyzet miatti változásokhoz. Ennek két sikeres példája a világ első professzionális babakocsi-mosodája és a fertőtleníthető, mosható, antibakteriális bőrkesztyű.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Flora MiniWash egy családi-turisztikai vállalkozásból jött létre. A vírushelyzet előtt prémium babaholmik kölcsönzésével foglalkoztak, a turizmus leállásakor azonban átmenetileg nekik is be kellett zárniuk.

„7 évvel ezelőtt nyílt meg a kölcsönzőnk, és kezdetben futóbabakocsik bérbeadásával foglalkoztunk, majd a turizmusra specializálódtunk. Kifejezetten utazó családoknak adtunk bérbe babakocsikat és mindenféle repülőre felvihető eszközt. Aztán viszont kitört a koronavírus-járvány, és újra kellett terveznünk mindent. Mivel a kölcsönzésből adódóan a holmik kitisztításához megvoltak az eszközeink, így az új helyzetre reagálva tavaly júniusban megnyitottuk a babakocsi-mosodánkat” – mondta a Trend FM IoT Zóna műsorában a cég tulajdonos-alapítója.

Nyári Fruzsina kiemelte, hogy a kezdeteknél sokat segített számukra az online jelenlét, hiszen már a nulladik percben elindították a mosoda Youtube-csatornáját. „Ez is egyfajta edukáció, amit mi végzünk, hiszen az alapvetőnek számít, hogy a házat, autót szépítjük, de a babakocsikat nem. Az Instagram- és a Facebook-oldalunkra is nagyon sok tartalmat, tippet töltünk fel. Úgy gondolom, az aktív online jelenlétnek köszönhetjük, hogy sokan és hamar megismertek minket” – tette hozzá.

A fenntarthatóság is kiemelt cél számukra. Bababarát, zöld, növényi alapanyagokból készült szereket használnak, a tisztítás során pedig ipari gépekkel, gőzzel és ózonnal dolgoznak. A gőzölés gyakorlatilag tisztítószermentes eljárásnak számít. A munkájuk egyfajta karbantartás is, hiszen darabokra szedik a babakocsikat, gyermeküléseket, hordozókat, és az egyes alkatrészeket is leápolják.

Az is fontos céljuk, hogy a megfelelő tisztítással minél több használt babaholmit mentsenek meg az idő előtti kidobástól. 2021-re az a Flora MiniWash terve, hogy elindulnak vidék irányába, és külföldön is terjeszkednének később.

Még ezt is tudja a pécsi kesztyű

A Karma Pécsi Kesztyű alapvetően divatbőrkesztyűk gyártásával foglalkozik, de a pandémiás időszak miatt ők is átgondolták, hogy miként tudnának igazodni a megváltozott környezethez. A különleges, innovatív ötletük a Vodafone Ready pályázat zsűrijének tetszését is elnyerte.

„Rájöttünk, hogy az egyik alapanyagunk, a bárány nappabőr képes arra, hogy fertőtlenítő szerek hatására ne keményedjen meg. Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen termék a hétköznapokban jó és környezettudatos alternatívája lehet az eldobható gumikesztyűknek. Az újításunkról a tesztjeink során az is kiderült, hogyha szappanos vízben mossuk meg, akkor utána is visszapuhul, és ugyanúgy hordható. Így jött létre egy mosható és fertőtleníthető bőrkesztyű” – mesélte a pécsi cég kereskedelmi vezetője.

Schweitzerné Hornicz Bernadett azt is elmondta, hogy egy véletlen, hirtelen ötlettől vezérelve kezdték el – soha nem próbált módon – fertőtlenítőszerekkel tesztelni az alapanyagaikat. A járvány miatt ugyanis kaptak megkereséseket, és az érdeklődők a gumikesztyű helyett kerestek megoldást. Volt, aki arra panaszkodott, hogy a sok kézfertőtlenítés miatt ekcéma jelentkezett a bőrén, és volt, aki a latex allergiája miatt keresett alternatívát.

A fejlesztéseik során azt is vizsgálták, hogy mi lenne, ha a speciális kesztyűt nem kellene külön fertőtleníteni, ekkor kezdtek el a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködni. A közös kutatásuk eredményeként kifejlesztettek egy antibakteriális bőrkesztyűt, amelyet év végén már el is kezdtek forgalmazni.  

Az Invisible Pro Touch előnye, hogy egy nanotechnológiás eljárásnak köszönhetően a felülete képes semlegesíteni a kórokozókat, ráadásul a kesztyűk hosszú időn át fenntartják ellenállóképességüket a fertőzésekkel szemben. Az egyetemmel való közös munkát folytatják, és most már arra keresik a választ, hogy termékük hogyan nyújthatna védelmet nemcsak a baktériumok, hanem a vírusok ellen is.