A hangvezérlés buktatói – Akár egy tévéműsor is káoszt okozhat

A hangvezérlés buktatói – Akár egy tévéműsor is káoszt okozhat

A hangvezérlés buktatói – Akár egy tévéműsor is káoszt okozhat

kereskedelem

1 perc

Nemrég történt az Egyesült Államokban, hogy az Amazon Echo hangszórói a híradóban elhangzottakra is reagáltak, és ez alapján elindították az online rendeléseket.

A kereskedőóriás Amazon okosotthon-megoldása egyre népszerűbb a felhasználók körében. Az okoshangszóróval ugyanis egyre több intelligens készüléket lehet hangutasításokkal vezérelni, ahogy újabb gyártókkal köt megállapodást a cég.

A rendszer egyik alapfunkciója a kezdetektől fogva, hogy a gyártó webshopjából néhány szóval is lehet termékeket rendelni. Mivel az itteni eladások után is bevételhez jutnak, a vállalatnak kifejezetten érdeke is minél könnyebbé tenni a vásárlást. Ez a funkció azonban rosszul is elsülhet, ugyanis a szerkezet hangfelismerő szenzorai nem tudnak különbséget tenni a felhasználók között.

Így történhetett, hogy egy texasi család hatéves lánya rászólt az okosotthont vezérlő virtuális személyi asszisztensre: „Alexa, vegyél nekem egy babaházat!”, az eszköz pedig robotként nem tehetett mást, mint engedelmeskedett.

Az esetről a San Diegó-i híradó is beszámolt, és a riportban ismét elhangzott a kulcsmondat, amely a problémát szülte. Örkényi egypercesbe illő fordulatként a helyi lakosok hangszórói ismét érzékelték a parancsot, és azonnal újabb babaházak megrendelését indították el. 

A Fortune értesülései szerint egy rendelést sem adtak fel végül véglegesen, mivel a felhasználók időben léptek és lemondták azokat. Azt is megjegyzi a portál beszámolója, hogy az ilyen esetekre az Amazon Echo ráadásul rendelkezik is egy megfelelő beállítással. A szülők egy négy számból álló PIN-kódot adhatnak meg a megrendelések hitelesítésére, hogy gyermekük ne tudjon hangvezérléssel szabadon vásárolgatni.

Mindenesetre a helyi tévécsatorna után most már akár országos híradókba is bekerülhet az eset, akár további rendeléseket indítva – ez pedig ismét további híreket generálhat, így ki tudja, mikor lesz vége az ördögi körnek.