Drónfutárral villantana nagyot a drogéria

Kapcsolódó cikkek

Drónfutárral villantana nagyot a drogéria

Drónfutárral villantana nagyot a drogéria

kereskedelem

1 perc

A pilóta nélküli repülőeszközzel történő kiszállítás csak akkor szoríthatja ki a hagyományos futárszolgáltatókat, ha olcsóbb megoldásnak minősül majd – így vélekedik a Magyarországi Drón Koalíció elnöke.

Rohács Dániel szerint az ilyen típusú elképzelések gyakorlati megvalósítása jelentős jogszabályi fejlesztésre szorul, azonban ezek nem áthidalhatatlan problémák. A technológia biztonságosságával kapcsolatban arról beszélt, minden közlekedési forma kockázatos, de a szakemberek dolgoznak a veszélyek minimalizálásán.

A légi házhozszállítás egyre közelebb kerül a hétköznapokhoz, és a nem is olyan távoli jövőben akár a bevásárlás is érkezhet az „égből”. Ilyen szolgáltatást tesztel ugyanis a Rossmann és a DoDo Logisztika Kft. Az első szakaszban azt vizsgálják, milyen gyorsan teljesítik a pilóta nélküli légi járművek a megrendeléseket, mennyi idő a csomagok fölhelyezése, valamint ezzel együtt a le és felszállás.

A próbaverzió 20-50 méter magasan repült, 15 kilométeren keresztül, a Duna fölött, és a csomag súlya nem befolyásolta a megtett repülési időt – mondta a cég magyarországi képviselője. Sáfár Károly azt is kiemelte, a drónnal történő szállítást külföldön már főképp ipari környezetben aktívan használják. Ugyanakkor ez egy hosszadalmas projekt, ami a szállítási evolúció következő szintje.

A Trend FM összeállítását itt hallgathatja meg.