Öt éven belül NFC-vel fizet a világ

Kapcsolódó cikkek

Öt éven belül NFC-vel fizet a világ

Öt éven belül NFC-vel fizet a világ

kereskedelem

3 perc

A Berg Insight előrejelzése szerint 2022-re a kiskereskedők POS termináljainál tízből csaknem nyolc alkalommal fizethetünk az érintés nélküli módon NFC-eszközökkel.

A francia kiskereskedelmi óriás Carrefour idén márciusban jelentette be az ún. Carrefour Pay bevezetését. A CP egy mobilfizetési rendszer, amely lehetővé teszi a vásárlóknak, hogy az okostelefonjukon keresztül fizessenek az üzletben található kártyaleolvasóknál.

A bevezetés időpontjában a rendszer a Carrefour 3000 franciaországi üzletében volt elérhető – igaz, csak az androidos okostelefon-tulajdonosoknak, illetve Mastercard Pass vagy C-Zam kártyabirtokosoknak. De év végére már szeretnék valamennyi bankkártyával kompatibilissé tenni a rendszerüket.

A tranzakciók alapjául szolgáló összeköttetést a kis hatótávolságú NFC (near field communication) biztosítja, ami ugyanaz a technológia, mint amit az Apple Pay, Samsung Pay, Android Pay és más hasonló alkalmazások is használnak. Ez teszi lehetővé a bankkártyáknak vagy az okostelefonoknak, hogy kapcsolatba lépjenek az üzlet termináljával – feltéve, ha a készülék NFC-kompatibilis.

Fokozatos az átállás

Számos kiskereskedelmi egységnek még a közelmúltban is problémás volt az ilyen típusú fizetések elfogadása. Mivel kevesen voltak hajlandóak lecserélni a működő POS hardverüket egy újabb változatra. Ez a hozzáállás ugyanakkor gyorsan változik, köszönhetően annak is, hogy a régi rendszerek elavulnak, elhasználódnak, és a cserénél a gyártók már eleve NFC-támogatással biztosítják az új terminálokat. Ennek köszönhetően az okostelefon-használók is egyre többször fizetnek készülékükkel, mert gyors és kényelmes. A lehetséges fizetési módok számának növelése fontos szerepet tölt be a vásárlói hűség megőrzésében is.

Tavaly megközelítőleg a POS terminálok fele volt alkalmas az NFC-fizetések kezelésére. 2022-ben ez a szám jó eséllyel 78%-ra kúszhat fel a Berg Insight jelentése szerint. Világszerte 2017-ben már ötből három új POS terminál volt alkalmas NFC-fizetésre. Ha csak Európát és Észak-Amerikát vizsgáljuk, akkor ez a szám sokkal magasabb – 90, illetve 88 százalék.

Bőven van még tér a fejlődésre

Ugyanakkor attól, hogy egy ilyen funkció be van építve a kártyaterminálba, még nem jelenti önmagában azt, hogy be is van kapcsolva – osztott meg egy érdekességet Johan Fagerberg, a Berg Insight elemzője. Ugyanakkor már ez a gyakorlat is változik, és 2017 végére szerte a nagyvilágban 30 millió POS terminál volt alkalmas „contactless” fizetések fogadására.

A piackutató előrejelzése szerint az NFC-kompatibilis mobil mPOS terminálok gyártása éves szinten átlagosan 29%-os növekedés előtt áll. „Míg 2016-ban 18,3 millió darabot adtak el, 2022-re már 40,7 millióval kalkulálhatunk. Az NFC fizetési funkció elérésének az aránya pedig 53%-ról 85%-ra emelkedhet” – véli a szakértő.