Intelligens megoldások a Föld védelmében

Intelligens megoldások a Föld védelmében

Intelligens megoldások a Föld védelmében

közszolgáltatás

3 perc

Az idő előrehaladtával egyre inkább úgy tűnik, hogy a különféle okosmegoldásoknak környezeti szempontból is nagy hasznát lehet venni.

Egy átlagos fogyasztónak általában szenzorok és csatlakoztatott eszközök jutnak eszébe az IoT (Dolgok Internete) hallatán, a kezdeti biztonsági aggályok lassú átugrása után ezek egyre elterjedtebbé váltak az otthonokban, munkahelyeken, iskolákban, hogy kényelemesebbé tegyék az életet. Mindezek mellett nem szabad elfelejteni, hogy a hálózatok mérete is számít, a nagy rendszereknek pedig az előnyei is jóval látványosabbak, és azokból a környezet is profitálhat.

Tudomány

Fókákkal tanulmányozzák a klímaváltozás hatásait

A tengeri, geológiai és a légkörrel kapcsolatos kutatások folyamán számos szenzort használnak a megfigyeléshez, ezt követően az adatok kiértékeléséhez és a lehetséges reaktív akciók meghatározásához, az esetlegesen bekövetkező változások azonosításához pedig összehasonlító elemzésekre van szükség.

Az oceanográfusok például monitorozzák az óceán savasodásának szintjét, a korallzátonyok helyzetét, de figyelik a tengerszint-változásokat és a vízhőmérsékletet is. Az újgenerációs érzékelők lehetővé teszik számukra a valós idejű megfigyelést és minden eddiginél nagyobb mennyiségű adat összegyűjtését, megosztását. Az integrált analitikai megoldások segítségével lerövidül a kiértékeléshez szükséges idő, de akár javasolt megoldási modellek is elérhetők.

A geológusok egész szenzorhálózatokat használnak a szeizmikus tevékenység azonosítására, vagy épp az újfajta nem hagyományos olajkitermelési módszer, a hidraulikus rétegrepesztés, a talajvíz és a földrengések kapcsolatának felmérésére. A légköri tudósok számára könnyebbé válhat a mintavétel és az adatösszehasonlítás, valamint a szén-dioxid szintjének meghatározása és az erdőirtás hatásainak felmérése. De különféle szenzorokat használnak a világűrben a szélsőséges időjárási mintázatok, hőadatok és sok más paraméter követésére.

A mezőgazdasági szakértők szintén nagymértékben kihasználják a modern technológiai megoldásokat a terméshozam maximalizálása és a talaj megóvása érdekében.

Ipar és városok

Az Ipari Dolgok Internete (IIoT) és az okosvárosok számának növekedése nagy előrelépést jelent a világ számos pontján. Az adatok elemzésével hatékonyabb városi működés alakítható ki, ezzel pedig a lakosok biztonsága is növelhető, illetve jobban megóvható az emberek egészsége. Ezeket a lehetőségeket a produktivitás is vezérli, hiszen így csökkenthető a keletkezett hulladékmennyiség, ezzel pedig jobban megóvható környezetünk.

Közlekedés

Ezen a területen szintén óriásiak a lehetőségek, a természeti erőforrások sokkal jobban megóvhatók, csökkenthető a károsanyag-kibocsátás és a közlekedésben részt vevő járművek száma. Hatékonyabb rendszer alakítható ki, környezetbarát megoldások vezethetők be, így a tömegközlekedésen is sokat lehet javítani.

Otthon és iroda

Az intelligens termosztátok, világítás és hasonló megoldások révén csökkenthető a felhasznált energia- és vízmennyiség, kímélhetők a különféle erőforrások, az így elért anyagi megtakarításról nem is beszélve – összegezte az IoT Agenda portál.