Már Szingapúrban is lehet kerekezni a Vodafone IoT-bringáival

Kapcsolódó cikkek

Már Szingapúrban is lehet kerekezni a Vodafone IoT-bringáival

Már Szingapúrban is lehet kerekezni a Vodafone IoT-bringáival

közszolgáltatás

2 perc

A Balaton és a Velencei-tó partján bő egy éve lehet az IoT-megoldásokra épülő elektromos kerékpárokat bérelni, a Vodafone Group bejelentése szerint pedig immár ezekre a bringákra akár Szingapúrban is felpattanhatunk.

A világ vezető IoT-szolgáltatójának számító Vodafone eszközeinek igénybevételével indult el Szingapúrban a világ legnépszerűbbnek számító közösségi kerékpáros rendszere, a Mobike. 

A társaság 2016-ban alakult meg Kínában, a szolgáltatást Sanghajban indította el, jelenleg 33 városban van jelen, és a felhasználók több mint 200 millió utat tettek meg a biciklikkel. Az ázsiai, európai és amerikai terjeszkedést tervező vállalat első Kínán kívüli állomása Szingapúr. 

A szingapúri rendszer érdekessége, hogy a városállam számos erre kijelölt helyén le lehet parkolni, anélkül, hogy meg kellene keresni a tároló- és a töltőállomások valamelyikét. Mindez annak köszönhető, hogy a kerékpárok felvételéhez, biztonságos működtetéséhez és nyomon követéséhez szükséges rendszert napelemek töltik fel. A kerékpárokat mobilalkalmazáson keresztül lehet bérelni, a használatbavételhez pedig egy QR-kód beolvasására van szükség.

E-bike a tókerülőknek

A Balatonnál és a Velencei-tónál működő bérbringa rendszerben a magyar fejlesztésű és gyártású Gepida elektromos modelleket lehet hajtani. A bicikliket a Balaton körül hét állomáson lehet bérbe venni, a Velencei-tavat e-bike-kal megkerülők pedig Gárdonyban vehetik fel a bringát.

A kétkerekűek mindenkori pozícióját, használati és bérbeadási adatait a Vodafone IoT (Internet of Things, Dolgok Internete) megoldásainak és a Velotrack fejlesztéseinek köszönhetően lehet folyamatosan nyomon követni. A beépített biztonsági eszköz GPS-szel, mozgásérzékelővel gyűjti az adatokat, és a Vodafone M2M (machine-to-machine) kártyájával elküldi azokat egy szerverközpontba.

A felhasználók kerékpárjaikat iOS és Android rendszerű okostelefonon, illetve webes felhasználói felületen tudják lezárni. Ha a bringa megmozdul, azonnal értesítést kap a tulajdonos, és az alkalmazás segítségével lekérdezheti a statisztikákat a megtett útjairól, sőt – megfelelő jogosultság esetén – akár családtagjai, ismerősei útvonalait és éppen aktuális tartózkodási helyüket is láthatja.