Testre rögzíthető szenzorokat tesztel a Vodafone

Kapcsolódó cikkek

Testre rögzíthető szenzorokat tesztel a Vodafone

Testre rögzíthető szenzorokat tesztel a Vodafone

még több IoT

2 perc

A vállalat szakemberei közösen vesznek részt tudósok egy csoportjával, a világ legjobb maratonfutóival és más iparági partnerekkel. A SUB2 projekt célja, hogy a tudomány és a technológia segítségével szabályos módon biztosítson teljesítményfokozást a sportolóknak.

A Vodafone mérnökeinek munkája nyomán azok az élsportolók és edzőik, akik azt tűzték ki célul, hogy a világon elsőként két óránál rövidebb idő alatt fussák le a maratoni távot, lehetőséget kaptak, hogy valós időben kövessék a futáshatékonyságot, valamint a környezeti- és testhőmérsékletet.

Tavaly a távközlési cég egy SUB2 okosóra-alkalmazást fejlesztett ki, amely mobilhálózatokon át telemetrikus adatokat szolgáltat, valamint bővített funkciójú helyzetkövetési megoldást kínál. Kenenisa Bekele, a világ egyik legjobb maratonfutója a 2017-es berlini maratonfutáson digitális pacemakerként használta az alkalmazást.

A szakemberek mostanra pedig egy olyan megoldást dolgoztak ki, amelynek segítségével többféle testszenzor is képes mobilhálózaton kommunikálni a SUB2 érzékelővel. Ennek köszönhetően képesek megfigyelni a sportolók kontaktusidejét, lépésütemét és becsapódási szögét.

Maria Azucena Diaz spanyol olimpikon teszteli a testszenzorokat. Forrás: ElPais

A Gait Up, a Lausanne-i Egyetemi Kórházból (CHUV) kivált vállalkozás és a Lausanne-i Svájci Technológiai Intézet (EPFL) mozgásérzékelői olyan futáshatékonysági adatokkal szolgálnak, amelyek segítségével az edzőcsapatokban dolgozó fiziológusok meg tudják határozni a sportolók futási mechanizmusának részleteit, megfelelő tanácsokkal ellátva őket a sérülések elkerülése és a teljesítmény fokozása érdekében, akár futás közben is.    

Lehetővé vált a 3D vizualizáció is – a Notch startup technológiája 3D-ben képes a futómozdulatokat okostelefonon vagy laptopon rekonstruálni, ami segít az edzőknek a megfelelő korrektív futóstratégiák kialakításában.     

Mindemellett pedig képesek figyelni a bőr és a földfelszín hőmérsékletét. A francia Bodycap labor által kifejlesztett szenzorok használatával a SUB2 alkalmazás már arra is képes, hogy az élsportolókat tájékoztassa, amikor futás közben a testhőmérsékletük a szokásos tartomány fölé szökik, ezért változtatniuk kell vízbeviteli stratégiájukon. A csapat tervei szerint az alkalmazás a közeljövőben a maghőmérsékletet is feltünteti majd.

Férfi és női élsportolók ma már világszerte használják a SUB2 alkalmazást edzés közbeni és versenyteljesítményük fokozásához. Az applikációt és a testszenzorokat a február 26. és március 1. között megrendezett Mobil Világkongresszuson mutatták be.