Mesterséges intelligencia: még idén nemzeti stratégia készül

Kapcsolódó cikkek

Mesterséges intelligencia: még idén nemzeti stratégia készül

Mesterséges intelligencia: még idén nemzeti stratégia készül

közszolgáltatás

2 perc

A Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával akciótervet készít, amely a nemzeti MI stratégia alapját képezheti.

Az intézkedéscsomag az adatipar, a technológia- és gazdaságfejlesztés, a technológia használat területeire fókuszálva határozza meg a legfontosabb teendőket – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MI Koalíció plenáris ülésén.

A tárcavezető a 181 tagú szakmai platform képviselői előtt kifejtette, hogy a hat tematikus munkacsoport alatt működő projektcsapatok február óta dolgoznak a kiválasztott projektek megvalósításán. Ezek elemei a tervek szerint őszre elkészülő akciótervben is megjelennek, a beazonosított sarokkövek pedig az MI stratégiába is beilleszthetőek lesznek.

Palkovics László a fő célok között említette a magyar MI technológiák nemzetközi versenyképességének javítását, organikus beépítésüket az üzleti életbe és az állami folyamatokba. Fontos eszközként nevesítette az ismeretterjesztést, bizalomépítést elsősorban a kis- és középvállalkozások körében, illetve a magyar részvétel bővítését a kapcsolódó uniós pályázatokon.

Jakab Roland, a koalíció elnöke az elmúlt időszakban elért eredményeket összegezte. A technológia iránti bizalom erősítésére jött létre a MI sikeres alkalmazási formáit bemutató, egyes megoldások kipróbálását is lehetővé tevő MI a gyakorlatban című weboldal. Elsősorban népszerűsítési szándékkal rendezték meg idén májusban Európa első interaktív MI technológiai kiállítását is.

„Megkezdtük egy hazai MI Térkép és MI Élménytár összeállítását, ami az itthoni mesterséges intelligencia-alapú megoldások összegyűjtésére irányul, és feltérképezi a technológiával foglalkozó hazai cégeket. A munka eredménye egy átfogó adatbázis lesz, amely földrajzi, ágazati és használat szerinti bontásban összegzi a területen tevékenykedő szereplőket” – mondta a koalíció elnöke.

„Az akcióterv intézkedései három fő tématerület köré épülnek majd fel: az adatipar strukturálása, a mesterséges intelligencia technológiák fejlesztése és a technológiai bevezetések támogatása. Horizontális szempontból kiemelt témakörök az oktatás, a szabályozás, a nemzetközi kapcsolatok kialakítása és erősítése. A koalíció tevékenysége segíti az érintett iparágak versenyképesebbé válását, az MI Stratégia pedig irányt mutat a magyar kitörési pontok meghatározásában” – tette hozzá Szertics Gergely, a szervezet szakmai vezetője.