Okoskukák és szenzorok: IoT a hulladék-gazdálkodásban

Kapcsolódó cikkek

Okoskukák és szenzorok: IoT a hulladék-gazdálkodásban

Okoskukák és szenzorok: IoT a hulladékgazdálkodásban

közszolgáltatás

2 perc

A világ népességének növekedése, a szemétgyűjtésre használható mind kevesebb hely és az egyre nagyobb mértékű fogyasztás révén a hulladékgazdálkodás egyre súlyosabb környezeti, fizikai és gazdasági problémává válik. A növekvő mennyiségű szemét komoly gondot okoz mind a fejlődő, mind pedig a fejlett országoknak.

A magukról a „tiszta és élhető” település képét kialakítani igyekvő városok számára a hulladék megfelelő kezelése és a környezettel összhangban lévő stratégiák válnak prioritássá. A fenntarthatóság érdekében innovatív és a jelenleginél hatékonyabb megoldásokra van szükség.

A probléma világszintűvé válását jelzi, hogy míg a hulladékgazdálkodásra 2019-ben világszinten 400 milliárd dollárt költöttek, addig ez az összeg 2020-ra 562 milliárdra emelkedhet.

Okosodó kukák

A helyzet kezelése érdekében az IoT-alapú megoldások is egyre inkább fókuszba kerülnek, ezek a többi közt az intelligens szenzorokat a logisztikával és az adatokon alapuló menedzsment-platformokkal kombinálják.

Például a szeméttárolók belsejében elhelyezett érzékelők különböző értékes adatokat, köztük a tároló töltöttségi szintjét mérik, és mobilhálózaton küldik tovább a felhőplatformra.

Ezek a szenzorok akár utólag is felszerelhetők a már meglévő, különböző méretű, formájú vagy tartalmú tartályokra.

A platform a beérkezett információk alapján dinamikusan optimalizálja a hulladékok begyűjtésének útvonalát, ezzel hatékonyabbá válik a működés, és csökkennek a költségek. Nem utolsósorban pedig a kisebb károsanyag-kibocsátás és vizuális szennyezés révén a környezet is jól jár.

Az intelligens hulladékmenedzsment segítségével a városok érdemben elmozdulhatnak a fenntarthatósági céljaik felé. A Dolgok Internete megkönnyítheti a munkájuk több mint felét kitevő feladatokat, így például a logisztikát és a hulladék begyűjtését és mozgatását. 

Okoshulladék (is) teszi az okosvárost

A nagy, magukról „tiszta” képet sugárzó létesítmények, mint például a repülőterek, vidámparkok vagy benzinkutak szintén úttörő szerepet játszanak az okos kezdeményezésekben.

Ezek a fejlesztések jól illeszkedhetnek azokhoz a stratégiákhoz is, amelyek a települések tisztábbá tételét célozzák.

Az ezen a területen alkalmazott IoT-készülékek által gyűjtött adatok segíthetik a helyi döntéshozatalt. Onnantól kezdve, hogy hová kerüljenek a szemetesek, egészen a várható hulladék mennyiségéig, az adatok szerepet kapnak a folyamatos és fenntartható fejlesztések létrehozásában.

Mindenki jól jár vele

Akármekkora településről is legyen szó, ha a tisztaság a cél, a hulladékmenedzselési rendszereknek egyre hatékonyabbá kell válniuk. Az IoT előnyös lehet a városi ügyintézők, a gazdálkodó cégek munkatársai és a lakosok számára is. De az is egyre fontosabb szerepet kap, hogy a túlfogyasztás csökkenjen, az újrahasznosítás még fontosabbá váljon, és ezeknek köszönhetően is kevesebb legyen a tényleges hulladék. 

Forrás:

CKH