Okoskukákat telepítenek Kijevben Az ukrán főváros aluljáróiban és utcáin 50 darab csúcstechnológiával ellátott szemetest helyeztek el. A tervek szerint év végéig további 250 konténert telepítenek. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2888/articles/20170613113453/kijev-okoskuka.jpg

Okoskukákat telepítenek Kijevben

2017. június 13. 13:45
6'
Az ukrán főváros aluljáróiban és utcáin a hónap elején 50 darab csúcstechnológiával ellátott szemetest helyeztek el. A mostani tervek alapján az év végéig további 250 konténert „üzemelnek be”, jövőre pedig a számuk az ezret is elérheti.

Az okoskukákat helyben fejlesztették ki azzal az elsődleges céllal, hogy a város utcái tisztábbak legyenek. A kisméretű konténerek különlegessége, hogy valamennyit napelemmel és tűzoltó rendszerrel, illetve olyan szenzorokkal szerelték fel, melyek szabályozzák a szemét mennyiségét, valamint értesítik a hulladékszállítókat, ha szükségessé válik a tároló kiürítése.

Intelligens szenzorok a hulladékkezelésben

A parkokban a szemeteseket esztétikai okokból faborítással látják el, így jobban illeszkednek a környezetükbe. „A régebbi kukák gyakran bepiszkolódnak, és eléggé kellemetlen szagot árasztanak, arról már nem is beszélve, hogy rengeteg helyet foglalnak el a közterületeken vagy a házak udvarain. Az újabb konténerek viszont ötször tágasabbak, mint hagyományos társaik” – emelte ki a város polgármestere. 

Vitalij Klicsko azt is hozzátette: Kijevnek nem csupán korszerűen kell kinéznie, gyakorlatban is használnia kell a modern technológiákat. Ennek jegyében a helyi hatóságok azt tervezik, hogy 29 gyalogátkelőt intelligens világítási rendszerrel látnak majd el. Az utcai lámpákat mozgásérzékelők kapcsolnák fel, a töltésükről pedig szintén napelemekkel gondoskodnának. 

A városvezetők bíznak benne, hogy az innovatív technológia hozzájárul majd az utcai balesetek számának csökkentéséhez, csakúgy, mint az energiafelhasználás mérsékléséhez. A helyi hatóságok már el is kezdték a források kiutalását a projekt megvalósításához, ugyanakkor az indulás pontos dátumát egyelőre nem közölték.

Forrás: ReadWrite

A figyelmébe ajánljuk:

Tiszta utca, rendes ház

Az intelligens városok nemcsak az áramfogyasztáson vagy a kényelmen javíthatnak, hanem a kellemetlen dolgokat, például a szemetet is okosabban kezelhetik.
Olvasson még a témában:

Önvezető légitaxit teszteltek Dubajban

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa nemcsak hatalmas felhőkarcolóival és pazar látványosságaival szeretne kitűnni, hanem azzal is, hogy a legmodernebb technológiák felvonultatásában is élen jár. Így nem meglepő, hogy már önvezető légitaxi is repült a város felett.