Hódítanak a robotok a raktározásban

Kapcsolódó cikkek

Hódítanak a robotok a raktározásban

Hódítanak a robotok a raktározásban

logisztika

2 perc

Az előzőt túlszárnyaló, ezúttal 25 millió dolláros tőkebefektetéshez jutott a Fetch Robotics. Ezután pedig első dolguk volt, hogy átköltözzenek a vadonatúj irodájukba.

A San José-ban működő cég nem a külsőségek miatt döntött az új hely mellett, hanem a további fejlődéshez szükségük van a nagy térre, ahol a seregnyi autonóm robot zavartalanul tesztelhető.

A 2014-ben alapított vállalkozást a korábbi, mindössze egy évig működő Willow Garage robotikusai hozták létre. A kezdetben egyetemeknek olcsó kutatórobotokat fejlesztő Fetch mára leginkább a raktári logisztikára fókuszál. „Amikor a piac fejlődését vizsgáltuk, robotikai perspektívából a gyártás és a raktározás könnyen kezelhető problémának tűnt” – mondta Melonee Wise vezérigazgató.  A megoldás a kör alakú, egymásba illeszthető (moduláris) hardverplatform lett. Ez olyan autonóm, kerekekkel ellátott egységekből áll, amelyek leginkább egy túlméretezett Roomba robotporszívóhoz hasonlítanak.

A rendszerek beépített fedélzeti informatikai egységgel készülnek, és képesek a robotikusok által szemistrukturált környezetnek nevezett térben közlekedni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kikerülik az akadályokat, és sem egymásnak, sem a körülöttük lévő embereknek nem mennek neki.

Gyorsan beüzemelhető a robotmunkatárs

A fejlesztést egy saját felhőalapú platformmal és egy grafikus felhasználói felülettel kombinálták, így a nem hozzáértők is néhány óra alatt beüzemelhetik. A rugalmasságot a platform tetején elhelyezkedő modulok, köztük az árukészletet és a rögzített polcokat megtalálni képes RFID (Radio Frequency IDentification) modul biztosítja.

Az áprilisban bejelentett két új kiegészítés egyike egy futószalaghoz kapcsolódni képes, görgős árutovábbító rendszer, a másik modul pedig a polcokat tudja mozgatni.

Természetesen minél intelligensebbek és összetettebbek a Fetch hardverei és szoftverei, annál nagyobb a veszély, hogy a hús-vér emberek munkája szűnik meg. A cégvezető ugyanakkor azt mondja, amit sokan mások is hangoztatnak az ipari automatizálásban, hogy a robotok olyan pozíciókban dolgoznak majd, amelyekre amúgy sem könnyű jó munkaerőt találni.

Például amikor az online kereskedelem ugrásszerű fejlődése a szállítással foglalkozó cégeket nyomás alá helyezte, akkor azok is elkezdtek mobil robotokat alkalmazni, hogy enyhítsék a fellépő munkaerőhiányt – tette hozzá a szakember.

Forrás: