Okosraktár: gigaberuházás a hazai villamossági piacon

Kapcsolódó cikkek

Okosraktár: gigaberuházás a hazai villamossági piacon

Robotizált okosraktár: gigaberuházás a hazai villamossági piacon

logisztika

2 perc

Egy csaknem 2 milliárd forintos beruházás keretében új logisztikai raktárközpontot épített a villamossági termékek kis- és nagykereskedelmével foglalkozó Daniella Kft. A 2021. január elejétől működő 12 ezer négyzetméteres csarnok a cég szerint a hazai villamossági piac legfejlettebb és leginnovatívabb raktára lesz.

A vállalat átfogó fejlesztése nem csupán technológiai jellegű, de nagymértékű létszámbeli növekedést is jelent, hiszen a logisztikai munkaerő-állományt – a robotizáció ellenére is – 40 százalékkal bővítik. A cég növekedését az is jól mutatja, hogy a logisztika és az e-kereskedelem terén is újító vállalat nyáron a Magyar Nemzeti Bank vállalati kötvényvásárlási programjának keretében 3,6 milliárd forintos sikeres kötvénykibocsátást is végrehajtott.

Duplájára nő a raktárkapacitás

A mintegy harminc éve működő társaság egy 4 fős vállalkozásból mára több mint 320 főt foglalkoztató, hozzávetőleg 20 milliárd forint árbevételű vállalattá nőtte ki magát. A társaságnak 31 telephelye van, és a B2B és B2C webáruházuk országos lefedettséggel bír.

A 3,6 milliárd forintos tőkebevonásnak köszönhetően több nagy volumenű fejlesztés is megvalósulása is felgyorsul, amelyek között a legjelentősebb a nagytarcsai logisztikai központ megépítése. Ezzel a raktári kapacitásuk duplájára, 12 ezer négyzetméterre nő.

Hogyan működik a robotizált okosraktár?  

Napjainkban az innovatív és gazdaságos logisztika, az ipar 4.0 egyre nagyobb arányban alkalmaz automatizált, programok által vezérelt okosmegoldásokat. Idetartozik az új csarnokban hamarosan szolgálatba álló robotizált raktári rendszer is, amelynek feladata a villamossági piacon ismert apróanyagok raktározása, hatékony kiszedése és csoportosítása lesz.

A négy emelet magas raktári polcsorokról egyedi módon, egy direkt erre a célra fejlesztett szoftver által vezérelve zajlanak majd a raktározási és kiszedési munkálatok. Az innovációnak köszönhetően a logisztikai folyamatlánc egy része automatizálttá válik, felgyorsul, még pontosabb lesz. Mindez tehát optimalizálja a folyamatokat, ezáltal a hatékonyság nagymértékű növekedése várható.

Az intelligens robotmegoldások alkalmazása jelentős technológiai előrelépést jelent a cég, és ezzel párhuzamosan a magyar villamossági anyagkereskedelem számára egyaránt.

Új munkahelyeket teremt az ipar 4.0

A robotizációs technológiák alkalmazásánál joggal merül fel a kérdés, hogy vajon a munkaerő számbeli csökkenését eredményezi-e egy ilyen fejlesztés. Fontos megemlíteni, hogy a Daniella Kft. új logisztikai komplexumában a robotizált rendszer jövőbeni alkalmazása hatékonyabbá teszi a raktározási és árukiszolgálási folyamatokat, de nem váltja fel az emberi munkaerőt.

A cég szerint sokkal inkább arról beszélhetünk, hogy új, magas hozzáadott értékű munkaköröket hív életre ez a fajta fejlesztés. A logisztikai beruházással és a friss technológia bevezetésével a logisztikai egység a munkatársi állomány tekintetében is nagy fejlődésen megy át: a 40 %-os létszámbeli növekedésén túl a szellemi és szakmai tőke bővülése is kiemelhető.

Az általános raktári feladatkörök mellett naprakész, magasan kvalifikált pozíciókkal gazdagodik a terület, aminek köszönhetően az infrastrukturális és IT-jellegű fejlesztéseket a lehető leghatékonyabb módon tudják hasznosítani.